Tonvikten vid kommunfullmäktiges möte låg på en allmänpolitisk debatt då Vadstenas problem och möjligheter skärskådades.
Kommunstyrelsens ordförande Caroline Unéus (m) lyfte fram den brist på kvalificerad arbetskraft som industrin känner av.
- Ungdomsarbetslösheten är högre än på andra håll men det beror mycket på att ungdomarna gör fel val till gymnasiet, sade hon.
Tommy Palmqvist (s) kom in på befolkningsutvecklingen som han beskrev som mycket oroande.
Vadstena har ökat med 13 personer i år. Det är visserligen bra för en liten kommun, i en tid när det är nästan enbart stora kommuner som växer, men ändå bekymmersamt, menade han.
I år har det hittills fötts 36 barn. I fjol föddes 50, den lägsta siffran sedan Vadstena blev egen kommun för 25 år sedan.
- Vem tar hand om oss när vi blir gamla? I förlängningen väcks frågan om Vadstena kommer att klara sig som egen kommun, sade Tommy Palmqvist.
Årets ekonomi skulle ge fyra miljoner i överskott var det tänkt, pengar som skulle användas till den kommande förbifarten.
- Vi måste hålla igen eftersom vi inte kan öka intäkterna och vi måste ha beredskap inför en lågkonjunktur, sade Tommy Palmqvist.
Enligt budgeten för nästa år får barn- och utbildningsnämnden kraftigt krympt ram medan socialnämnden får mer att röra sig med.
Flera ledamöter framhöll att skolan borde ha sparat pengar för länge sedan. Anders Agnemar (c) presenterade några av oppositionens budgetförslag: ett ungdomsråd (250 000 kronor), gratisbuss även på landsbygden (250 000 kronor), äldreombudsman, mer pengar till skola och omsorg.
- Det är märkligt att vi ska behöva betala vägverket för kringfarten. Den borde kunna rymmas i Nollvisionen, sade Ingemar Lindaräng (fp). Det blir vård, skola och omsorg som får betala vägen.
Det är anledning att höja skatten under tre år, menade han, men yrkade inte på det. Det gjorde däremot vänsterns Monica Lantz som ville höja med en krona för att amortera lån och spara till pensioner.