Föreläsningshösten inleds i dag av kantor Claes Gunnarsson som berättar om 40 år med koralveckorna i Vadstena. En vecka senare är det dags för professor Rolf Grankvist att tala om Trondheim som pilgrimsstad.
Madonnor, stenhuggare och helgon i medeltida kyrkor är ämnet för Maja Hagerman 14 september.
Författaren Maja Hagerman har som vetenskapsjournalist och tv-producent gjort sig allmänt känd för sina historiska dokumentärer. Förra våren visades serien om den heliga Birgitta med Pernilla August i helgonrollen och under sommaren serien "Tusenårsriket".
Boken "I miraklers tid", som kallades "årets bok" om svensk historia 2003, ligger till grund för föredraget i Vadstena.
Arkeologen Hanna Menanders ämne 21 september är högst aktuellt: Sankta Ingrids och Sankt Olofs kloster i Skänninge. Utgrävningar pågår där det mäktiga Sankt Olofskonventet fanns fram till raseringen 1547.
"Teater på liv och död" är ämnet för förre Dramatenchefen Lars Löfgren 28 september. Löfgren har en rad böcker bakom sig, bland annat den med samma titel som föredraget.
Sune Zachrisson är numera Vadstenabo och har, i likhet med Lars Löfgren, varit styresman för Nordiska museet och dessutom direktör för Julita gård. Sune Zachrisson har länge talat varmt för att bevara genetisk mångfald, oavsett om det gäller frukt eller bin. Föredraget i Vadstena har titeln "I begynnelsen var äpplet".
Bertil Torekull, författare, journalist och tidigare chefredaktör på Corren, har avhandlat de mest skiftande ämnen. Nu ger han sig hän "Zojas hus, en rysk by och dess liv".
Det Torekull berättar om är byn Krasnava, hundra mil från Moskva, och vistelsen hos "babusjkan" Zoja. Här finns människorna som "stigit rätt ut från det jordstampade golvet, in i en värld där allt finns att vinna men där det mesta är svindlande osäkert", som Torekull skriver.
Föreläsningshösten avslutas av naturfotografen Ingemar Lind med bildföredraget "Tranorna mot södern".