Serien inleds med en föreläsning av docent Göran Söderström som föreläser om Gottfrid Larsson och hans relation till Carl Milles.
De båda skulptörerna vara goda vänner och lärde känna varandra redan under utbildningstiden. Båda började som träsnidare och fortsatte att vara vänner.
– De upprätthöll en livslång vänskap, säger Cecilia Lindheimer, curator och anställd av Vadstena kommun.
Det finns många brev bevarade från Milles och Larssons brevväxling, en del av breven finns utställda i sommarutställningen på Slottet.
– De var väldigt engagerade i varandras arbete och ibland gjorde de saker tillsammans, säger hon.
Föreläsningsserien ska ge besökarna en ytterligare dimension till skulpturutställningen.
– De handlar om olika aspekter. Det handlar inte bara om konstverken utan också om samtiden, säger Tom Andersson som är besöksmålsutvecklare.
Frågor som konst och politik i dåtid och nutid kommer att lyftas under föreläsningarna. Under 1930-talet växte nazismen fram och Carl Milles har pekats ut som nazist. Under en av föreläsningarna kommer professor Martin Kylhammar att belysa hur svenska författare och konstnärer förhöll sig till de politiska strömningar som rådde i Europa.
– Det är ju dagsaktuella frågor också, säger Karolina Nilsson, guide och informatör.
I sista föreläsningen berättar konstintendent Stefan Hammenbeck om Gottfrid Larssons arbete i Paris, Sverige och Östergötland och samtalar kring utställningens verk.
– Då ser man förhoppningsvis konsten med nya ögon efteråt.