Den rymmer inga större överraskningar. De stora satsningarna blir att socialnämnden bygger ett gruppboende och att omkring två miljoner kronor investeras i datanät och datasäkerhet.
- Trots att det är sämre tider ser det bra ut, säger ekonomichefen Marie Hillman.
Enligt budgetförslaget ska det kosta 319 miljoner kronor att driva Vadstena kommun nästa år, mot troligen ungefär 309 miljoner i år.
Årets överskott ser ut att bli 5,4 miljoner kronor vilket klarar balanskravet, att inkomsterna ska räcka till verksamheten.
Helst ska kommunen få 2 procent över varje år, nästa år sänks den gränsen till 1,5 procent.
I budgetförslaget finns inga nya pengar till turism och marknadsföring. Diskussioner om detta pågår fortfarande. Inte heller finns något beslut om att bygga om i Rödtornet och flytta kommunfullmäktiges sammanträden dit, vilket sägs kosta omkring en halv miljon kronor.
Bland förslagen till investeringar finns två miljoner till gator, gång- och cykelvägar, reningsverk i simhallen, värmeanläggning i Rogs- lösa skola och handikappanpassning för en halv miljon vardera.
Skattesatsen föreslås bli oförändrad, 21.25 per skattekrona. Soliditeten, betalningsförmågan på lång sikt, ligger på 51 procent, målet är minst 35.
Kommunen har lån på 47 miljoner kronor varav två på 27 miljoner kronor förfaller nästa år. Låne- skulden har i stort sett halverats sedan sekelskiftet.
Apropå oppositionens önskemål om en familjecentral menar kommunalrådet Unéus att en sådan redan håller på att växa fram i Änglagård, en träffpunkt i öppna förskolan.
Om kravet på en kom- munekolog säger hon:
- Vi har många ekologer i Vadstena genom våra bönder. Vi säger nej till sådana utsvävningar.