-- Det man gör med kroppen fastnar i knoppen, säger initiativtagaren, Friluftfrämjandets ordförande i Vadstena, Eivor Folkesson.
Det var när hon lusläste bidragsbestämmelser som idén väcktes. Nu har Vadstena kommun fått drygt 70 000 kronor för att utbilda all förskolepersonal (utom vid Vitsippan och de fyra enskilda daghemmen), 40 personer, i natur och friluftsliv.
Förskolechefen Kjell Knutsson var inte sen att nappa på idén. Han har själv en "ute"-bakgrund som ansvaring för natur- och friluftsprogrammet på Vadstenagymnasiet.
-- Man mår så mycket bättre som människa om man är mer ute. Det finns ingenting i förskolepedagogiken som inte går att göra utomhus, säger Kjell Karlsson.
-- Barn som har tillgång till riktig natur blir bättre på allting, säger Eivor Folkesson och stöder sig på en stor studie som Patrik Grahn vid lantbruksuniversitetet gjorde i Malmö för tio år sedan.
De 300 barnen i förskolorna är ute redan i dag, betonar Kjell Knutsson. Men utbildningen, under en heldag i vår och två halvdagar i höst, ska ge personalen mer kunskap och fler idéer om vad man kan hitta på med barn ute i naturen.
Pengarna kommer från Naturvårdsverket och förmedlas av länsstyrelsen. Vadstena kommun ställer själv upp med lika mycket. 140 000 konor kostar utbildningen som Studiefrämjandet organiserar.
Den klassas som naturvårdsprojekt, det vill säga folkbildning av de allra yngsta, ett bidrag till de nationella miljömålen. Denna motivering gör Kjell Knutsson förtjust:
-- Det man tycker om blir man rädd om, säger han.