-- Vi politiker ska endast kolla vilken sjukvård vi får för pengarna, säger riksdagsledamot Cristina Husmark Pehrsson.
Hon leder en grupp som under det kommande året ska utarbeta och lansera moderaternas nya sjukvårdspolitik. En del av det arbetet gjordes vid en regionkonferens i Vadstena i veckan när ett 50-tal landstings-politiker från Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Blekinge och Östergötland träffades.
Hur vill då moderaterna att sjukvården ska fungera i framtiden?
-- Alla ska få välja vård fritt. Sjukvårdsgivare ska vara ackrediterade, det vill säga godkända. Tillsynen ska förstärkas, säger Cristina Husmark Pehrsson.
I dag har länsstyrelser och Socialstyrelsen tillsyn över sjukvården. Moderaterna vill att det ska bli en enda myndighet.
-- I Danmark införs i höst lagen om fritt val av sjukvård. Samhället blir samtidigt skyldigt att informera om vilka vårdmöjligheter som finns. I Sverige står vi och stampar medan andra länder springer förbi oss, fortsätter Cristina Husmark Pehrsson.
I dag får privata vårdgivare konkurrera med landstinget om att få erbjuda vård. Politikerna beställer vård.
-- Beställarna ska bort. I ett system som fungerar behövs inga beställare av sjukvård, säger Mattias Lundbäck som är nationalekonom med inriktning på hälsoekonomi och dessutom medarbetare vid moderaternas riksdagskansli.
Finn Bengtsson, moderat ledamot av landstingsfullmäktige i Östergötland, är mycket kritisk till hur upphandling av sjukvård går till i dag.
-- Man kan ifrågasätta om de som handlar upp sjukvård har den rätta kompetensen, säger han.
Nu när den politiska majoriteten accepterar viss upphandling är det viktigt att det bästa anbudet vinner, menar han. Men Finn Bengtsson antyder att socialdemokraterna i landstinget kan ha ett politiskt intresse av att de vårdgivare som vinner en sjukvårdsupphandling inte är de allra bästa.
I moderaternas nya vision av sjukvården i Sverige är detta dock ett passerat problem.
Ett problem återstår att lösa: hur pengarna från det allmänna ska fördelas till sjukvårdsgivare, kort sagt: hur ska sjukvården betalas?
Mattias Lundbäck gjorde i Vadstena en genomgång av olika möjligheter och deras för- och nackdelar. Att sätta ett pris per skalle, ett slags sjukvårdspeng, tror han inte på.
Om man ger en ersättning per åtgärd som sjukvården företar riskerar man att det görs för mycket, att utvecklingen av nya metoder bromsas och utbudet av tjänster urholkas.
Om man fördelar pengarna med anslag går pengarna i praktiken till den som skriker mest. Inget hindrar då heller att vården gör annat än behandlar patienter.
Diagnosbaserad ersättning fungerar bäst inom sluten vård, enligt Mattias Lundbäck.
-- Om man inför ett nationellt ersättningssystem för sjukvården får man ett system där det inte finns politisk detaljstyrning, säger Mattias Lundbäck som anser att det bästa vore att kombinera några av de olika ersättningssystemen.