Tussilagon tar endast emot skolbarn. Fritidshemmet drivs av en förening med anknytning till Vätternkyrkan.
- Under två-tre år har vårt bidrag från Vadstena kommun minskat med omkring 30 procent. För att få det att gå runt har vi tvingats att minska personalen och ta in fler barn, berättar föreståndaren Joakim Magnusson.
Föreningen är missnöjd med hur kommunen hanterar bidraget.
Först ges besked om ett belopp per barn, beräknat efter barn- och utbildningsnämndens budget. Efter årets slut beräknas hur mycket pengar som gått åt per barn i kommunens verksamhet. Samma belopp går till Tussilagon.
För 2007 fick Tussilagon först besked om 31 000 kronor per barn. När budgeten var fastställd hade bidraget sjunkit till 25 000 kronor. Efter årets slut räknade kommunen ut att fritidsbarnen kostat 24 000 kronor, vilket alltså var det belopp som Tussilagon slutligen fick, 7 000 kronor mindre än vad som först utlovades.
- Detta är en hopplös ordning, säger Joakim Magnusson. Vi måste få ett system där vi kan se hur mycket pengar vi har att röra oss med. Så här års fattas ett bidragsbeslut och efteråt tas pengarna tillbaka.
Föreningen har skrivit till Vadstena kommun och begärt en ändring av systemet. Barn- och utbildningsnämndens ekonom Elisabet Alströmer Schmekel uppger att kommunen, enligt Sveriges kommuner och landsting, inte är skyldig att göra någon slutavräkning utan kan fastställa budgetbeloppet.
Kommunen har inte behandlat föreningens skrivelse.
Nu har Tussilagon engagerat frivilliga som hjälper till i köket, med städning och mellanmål. Omkring 15 frivilliga har anmält sig, fem-sex har varit aktiva hittills.
- Volontärerna är otroligt viktiga om vi ska vara ett alternativ inom skolbarnsomsorgen och ge något mer än bara förvaring av barn, säger Joakim Magnusson.