Att ha nationell intagning på gymnasiet innebär ett stort behov av marknadsföring. Därför satsar Vadstenagymnasiet med inriktning på turism hårt på att visa upp sig när tillfälle bjuds.
- Det är jätteviktigt för oss att marknadsföra våra utbildningar eftersom vi har konkurrens från hela Sveriges gymnasier med liknande inriktning, säger rektorn Ingela Molander.
Visningen är indelad i olika rum och teman. Natur/fritidsprogrammet, riktar sig mot naturvetenskapliga ämnen men det ingår även praktik bland annat på en förskola. Det finns också möjligheter att fördjupa sig inom bland annat friluftsliv, segling, navigation och sjöräddning.
Angelica Widar hade åkt från Norrköping till Vadstena för att få veta mer om Vadstenagymnasiet tillsammans med kompisarna Ida Nordström och Linnea Ivarsso-Sandberg. Hon passar på att fråga guiden för dagen, Sofia Töörn, som studerar på Vadstenagymnasiet, om praktiken.
- Man får en placering på ett ställe under sommaren. Det går att ändra praktikplats, men det är inte så lätt. Den sommaren får man nog planera lite efter praktiken, svarar Sofia Töörn.
Tjejerna undrar om man kan ha franska som språkämne.
- Det kan man ha som tillval i tvåan. Men tyska är ett så stort turistspråk att det är obligatoriskt, säger Sofia Töörn.
Men det tycks inte avskräcka de tre från Norrköping.
- Det verkar kul. Jag funderar på att söka hit. Om inte annat för att man bor på internat och kan flytta hemifrån, säger Ida Nordström.
Är det svårt att bestämma sig?
- Det är många saker att välja mellan, säger Linnea Ivarsson-Sandberg.
- Fast det tycker inte jag. Det finns i alla fall inte så mycket att välja på i Norrköping, säger Angelica Widar.
På Birgitta College är det inte lika mycket folk, och inte heller samma storsatsning på marknadsföring. Men det hindrar inte att det blir en grupp föräldrar och ungdomar som sitter ned och lyssnar när eleven Albin Åström berättar om självdisciplinen på skolan.
- I början var det jobbigt att man var tvungen att ta ansvar. Men nu är det väldigt bra, säger han.
Skolan har också speciella rutiner för vägledning. Eleverna har en vägledare att gå till och så görs uppföljningar minst två gånger per termin. Albin Åström gillar att det är så tydliga mål.
- Vi får veta exakt vad vi behöver göra för att klara betygen. Och om det inte funkar så följs det upp så att vi får veta vad vi missade. Det var något jag saknade på högstadiet, säger han.
Än har niondeklassarna ett tag på sig, men snart måste de fatta beslutet om vilket gymnasium i länet de vill gå på.