Anders Rosén på Fylla Norrgård vid Vadstena blev först i Sverige med att klara ett tyskt miljöcertifikat (KAT) för leverans av ägg från frigående höns.
Från att ha varit en utpräglat lokal vara har ägg blivit en internationell handelsprodukt. Ägg finns i överflöd i hela Europa. Svenska bönder, som håller värphöns, kämpar med historiskt låga äggpriser.
-- Det finns minst en miljon höns för många i Sverige, säger Anders Rosén på Fylla Norrgård strax utanför Vadstena.
Han hade nyligen besök av representanter för tyska KAT, en organisation för miljökontroll av husdjurshållning.
I sin nybyggda "hönshall" har Anders Rosén 14 000 höns i lösdrift i varje omgång. Varje höna lägger omkring 300 ägg per år.
Initiativet till att låta KAT-certifiera gården kommer från Stjärnäggruppen, med bl a KG:s Ägg AB i Linköping, där Eva Roos-Grefberg är produktionssamordnare.
-- Fylla Norrgård är först i Sverige med att genomgå och klara KAT för frigående höns. Syftet är att försöka få in svenska ägg på den tyska marknaden. I Sverige ligger vi oerhört långt fram vad gäller miljöregler och djurskydd. Men tyskarna har ändå vissa nationella krav utöver EU-reglerna som gäller i hela unionen, säger Eva Roos-Grefberg.
Ägg känner inte längre några gränser. Upp mot sju miljoner kilo finska ägg från burhöns nådde förra året den svenska marknaden.
Eva Roos-Grefberg tror inte att den tyska marknaden för ägg är lätt att attackera. Det mesta hänger på att få in svenska ägg hos de tyska livsmedelskedjorna.
-- Vi hittar inte avsättning för äggen i Sverige. De tyska äggpriserna ligger långt under de svenska. Europapriset på ägg kan knappast bli lägre. KAT-certifieringen, och vad den kan föra med sig, ser vi enbart som ett sätt att minimera våra förluster på exporten. Våra förväntningar på den tyska marknaden är låg. Men kan vi få in en fot är det värt ett försök, säger Eva Roos-Grefberg.
Ingen lär ha någon glädje av att det finns runt sex miljoner värphöns i Sverige. Höns i burar har gått ner i antal från cirka 736 000 till 517 000 på ett år. Men nya stora anläggningar för höns i lösdrift har tillkommit oavbrutet de senaste åren. Av alla ägg i Sverige lär nu 80 procent komma från nybyggda hönsstallar.
Någon produktionsspärr för ägg finns inte -- annat är "marknaden".
-- Allt handlar om försäljningskanaler. De billigaste äggen vinner. Det vi kan göra som äggpackeri är att inte ta in några nya producenter och anläggningar, förklarar Eva Roos-Grefberg.
Den svenska äggmarknaden delas i huvudsak mellan fyra stora packerier. Men ägg via alla möjliga kanaler når ständigt svenska konsumenter, inte minst genom lågprisimport.
-- Förr lät producenterna bli att sätta in nya höns när äggpriserna var låga. Det går inte med produktionskraven i dagens nybyggda anläggningar, säger Anders Rosén.
Nog ser han det som en (höns)fjäder i hatten att ha klarat de tyska KAT-reglerna som den förste i Sverige. Med mycket höga poäng dessutom.
Samtidigt bekymrar han sig för de synnerligen låga äggpriserna. Och att äggkonsumtionen minskar i såväl Sverige som övriga Europa.