På Hagagården i Vadstena är julen en lång säsong som kulminerar på julafton med ett julbord fyllt av idel hemlagad mat.
Julförberedelserna börjar redan i slutet av november, berättar Helén Oskarsson och Birgitta Brozén, två anställda som jobbar under julafton.
-- Vi har stöpt ljus, stoppat korv, bakat saffransbröd, kakor och pepparkakor.
De boende som inte vill delta, kan ändå vara med och känna dofterna, uppleva stämningen.
Det bästa med julen på Hagagården är att man gör så många olika julförberedelser, tycker Helén Oskarsson, långt fler än moderna människor har tid och ork för.
Efter det dignande julbordet måste man vila på maten. Corren får en pratstund med två av de boende på Hagagården, Erik Johansson och Ester Gustavsson.
-- Man bor jättebra när man är här, bättre än hemma, säger Erik Johansson.
På bordet i hans tvårumslägenhet står en vacker bukett blommor från hans dotter Monica med familj. I fönstret strålar två röda julstjärnor i sina krukor.
-- Här kan jag bo tills jag inte orkar längre. Den 28 december fyller jag 89.
Vi pratar om Eriks jular förr hemma på Huvudstagatan i Vadstena eller hos föräldrarna i en banvaktarstuga, om jobben han haft vid Saab och ASJ i Linköping och i smedjan i Vadstena.
Så dyker Ester Gustavsson upp, julfin och glad, och kommer med i samtalet.
-- Jag känner knappt igen dig, lyder Erik Johanssons kommentar om de vackra blå kläder Ester bär helgen till ära.
Snart ska hon bli hämtad av sin dotter Barbro Arfvelin för att tillbringa några timmar hos hennes familj.
-- Hon övertog mitt hus på Trastvägen, berättar Ester Gustavsson.
Hon har varit aktiv i julstökandet på Hagagården.
-- Jag är så duktig, säger hon. Samtalet glider in på forna tider, när hon var springflicka hos Sporrstedts butik och när hon blev hemmafru med två döttrar.
-- Då ordnade jag julen själv.
-- En kan inte ha det bättre, vet du, säger hon om Hagagården. Bra personal är det.
I dagrummet lyser julgranen i ett hörn. Där samlas de som man vill träffa andra. I ett dockskåp har Madeleine Ramm byggt upp ett snölandskap med såväl lucia som tomtenissar.
Snart är det dags för frukt, godis och glögg. Helen Oskarsson förebereder risgrynsgröt till kvällsmat.
De 13 personer som lever i Hagagården värderar trygghet allra högst, både under julen och annars.
Nu har den sista julen nu firats här i Hagagården. När verksamheten flyttar nästa år ska personalen försöka återskapa den trygghet som finns i dag i en ny miljö.