- Det är ingen specifik post som kan pekas ut som för dyr utan verksamheten, totalt sett, kostar för mycket. Här krävs det extra tankearbete och mer än så, säger stadsbyggnadschefen Jörgen Haslum.
Kostnadsvolymen behöver bantas med mellan fem och tio procent för att passa in i budgetramen.
- Vi måste antingen banta eller öka intäkterna, påpekar Jörgen Haslum.
Nämndens politiker skall ha ett extra sammanträde i början av november då enbart kostnader och intäkter skall diskuteras.
För närvarande har fritids- och tekniska nämnden hand om driften av simhallen. Om simhallen även fortsättningsvis skall drivas i kommunal regi är ingen fråga på dagordningen just nu.
Osannolikt är det nog inte att simhallen på nytt kommer att debatteras i budgetarbetet framöver.
Ett led i nämndens kostnadsbesparing är att helt avstå från stora asfaltsarbeten nästa år. Vadstena kommun deltar inte i den inköpssamverkan som finns inför 2005. Det skulle för Vadstenas del handlat om asfalt för cirka 400 000 kronor.
- Ett icke-underhåll blir förstås dyrt i längden. Blir det små, nödvändiga asfaltsjobb så gör vi separata upphandlingar, förklarar Jörgen Haslum.
Stenläggningen fortsätter på en del Vadstenagator.
- Stenläggning är faktiskt billigare än asfalt i längden. Stenläggning håller längre, säger Jörgen Haslum.
Oljenotan har blivit av- sevärt billigare för kommu-nen jämfört med tiden före fjärrvärmen. Kommunen köper nu ungefär 100 kubikmeter olja årligen mot mellan 500 och 600 kubikmeter tidigare.