– Vi slänger sjuka mängder ätbar mat i det här landet, säger Markus Gustafsson, kostchef på Vadstena kommun, som beskriver vikten av hållbarhet och arbete kring matsvinn.
Omma förskola är en av två förskolor som tar ett grepp kring matsvinnet genom att sälja matlådor med rester från lunchen, en så kallad klimatlåda.
– Vi tänker redan nu på hur mycket mat vi lagar i köket och försöker hålla nere svinnet på så sätt. Det som vi inte ställt fram och är orört, sparas till nästa dag, säger Hanna Wetter, kock på förskolan Omma.
Lunchen serveras till de minsta barnen i skålar på borden medan de äldre barnen tar mat själva från en buffé intill köket. Där serveras maten i mindre skålar, som hela tiden byts ut.
Efter att barnen ätit sin lunch, blir buffén tillgänglig för personal och föräldrar som kan köpa med sig en portion i medhavd matlåda.
Hur kom ni på idén?
– Det blir ju alltid en liten skvätt kvar vid serveringen och vi funderade på vad vi skulle kunna göra för att slippa slänga det, menar Hanna Wetter.
– Jag hade tänkt på det innan men inte kommit till skott, menar kostchefen. När Hanna ställde frågan tänkte jag "nu kör vi".
De startade med klimatlådan för en månad sedan och har fått bra gensvar.
– Det har tagit slut snabbt varje dag, säger Hanna Wetter. Det kan vara en låda ena dagen och sex en annan.
Markus Gustafsson belyser både tankar framåt och utmaningar.
– Tanken är att vi ska försöka erbjuda lådorna till både personal och föräldrar, men det finns ett logistikproblem. Det är inte så många föräldrar här under lunchen. Det är först till kvarn.
Vad blir nästa steg?
– Försöka implementera det här i alla verksamheter, både skola och äldreboenden. Där slängs alldeles för mycket. Men vi måste ha kontroll på maten hela vägen för att vi ska kunna använda den till klimatlådor, det finns exempelvis utmaningar i äldrevården dit vi skickar maten.
Finns det någon lösning?
– Ingen klar tanke idag, men vi försöker titta på det.
– I skolan skulle man kunna packa maten i matlådor och ställa i en kyl. Det kan vara jättebra för elever att köpa med sig efter skolan, när man ska direkt till träning exempelvis.
Enligt livsmedelsverket slängs 35 kilo mat per person varje år och Markus Gustafsson beskriver vikten av respekten för lantbrukarnas arbete.
– Det tar emot att slänga det som lantbrukarna lägger ner sin själ i, känns inte bra i hjärtat.