â Vi slĂ€nger sjuka mĂ€ngder Ă€tbar mat i det hĂ€r landet, sĂ€ger Markus Gustafsson, kostchef pĂ„ Vadstena kommun, som beskriver vikten av hĂ„llbarhet och arbete kring matsvinn.
Omma förskola Àr en av tvÄ förskolor som tar ett grepp kring matsvinnet genom att sÀlja matlÄdor med rester frÄn lunchen, en sÄ kallad klimatlÄda.
â Vi tĂ€nker redan nu pĂ„ hur mycket mat vi lagar i köket och försöker hĂ„lla nere svinnet pĂ„ sĂ„ sĂ€tt. Det som vi inte stĂ€llt fram och Ă€r orört, sparas till nĂ€sta dag, sĂ€ger Hanna Wetter, kock pĂ„ förskolan Omma.
Lunchen serveras till de minsta barnen i skÄlar pÄ borden medan de Àldre barnen tar mat sjÀlva frÄn en buffé intill köket. DÀr serveras maten i mindre skÄlar, som hela tiden byts ut.
Efter att barnen Àtit sin lunch, blir buffén tillgÀnglig för personal och förÀldrar som kan köpa med sig en portion i medhavd matlÄda.
Hur kom ni pÄ idén?
â Det blir ju alltid en liten skvĂ€tt kvar vid serveringen och vi funderade pĂ„ vad vi skulle kunna göra för att slippa slĂ€nga det, menar Hanna Wetter.
â Jag hade tĂ€nkt pĂ„ det innan men inte kommit till skott, menar kostchefen. NĂ€r Hanna stĂ€llde frĂ„gan tĂ€nkte jag "nu kör vi".
De startade med klimatlÄdan för en mÄnad sedan och har fÄtt bra gensvar.
â Det har tagit slut snabbt varje dag, sĂ€ger Hanna Wetter. Det kan vara en lĂ„da ena dagen och sex en annan.
Markus Gustafsson belyser bÄde tankar framÄt och utmaningar.
â Tanken Ă€r att vi ska försöka erbjuda lĂ„dorna till bĂ„de personal och förĂ€ldrar, men det finns ett logistikproblem. Det Ă€r inte sĂ„ mĂ„nga förĂ€ldrar hĂ€r under lunchen. Det Ă€r först till kvarn.
Vad blir nÀsta steg?
â Försöka implementera det hĂ€r i alla verksamheter, bĂ„de skola och Ă€ldreboenden. DĂ€r slĂ€ngs alldeles för mycket. Men vi mĂ„ste ha kontroll pĂ„ maten hela vĂ€gen för att vi ska kunna anvĂ€nda den till klimatlĂ„dor, det finns exempelvis utmaningar i Ă€ldrevĂ„rden dit vi skickar maten.
Finns det nÄgon lösning?
â Ingen klar tanke idag, men vi försöker titta pĂ„ det.
â I skolan skulle man kunna packa maten i matlĂ„dor och stĂ€lla i en kyl. Det kan vara jĂ€ttebra för elever att köpa med sig efter skolan, nĂ€r man ska direkt till trĂ€ning exempelvis.
Enligt livsmedelsverket slÀngs 35 kilo mat per person varje Är och Markus Gustafsson beskriver vikten av respekten för lantbrukarnas arbete.
â Det tar emot att slĂ€nga det som lantbrukarna lĂ€gger ner sin sjĂ€l i, kĂ€nns inte bra i hjĂ€rtat.