Där tar hon emot par som hamnat i kris av något slag, för att hjälpa dem att separera eller att reparera sitt förhållande.
Det sker enligt ett avtal med de fyra kommunerna. Avtalet omfattar 600 timmar om året i tre år. De hjälpsökande betalar 100 kronor i timmen, resten står kommunerna för. Men för Boxholmsbor är det gratis.
Socialtjänstlagen ålägger kommuner att erbjuda familjerådgivning, som måste hållas i sär från socialtjänstens myndighetsutövning.
Helle-Maj Bernberg är socionom och psykoterapeut och tar även emot enskilda för samtal i sin verksamhet Motala privata samtalsbyrå. Hon har jobbat inom psykiatri som kurator med både vuxna och barn i många år.
Hon är också engagerad i Stadsmissionen i Linköping och dess hem för spelberoende personer.
Själv är hon gift sedan 23 år och har åtta barn från 8 till 22 års ålder. Till Motala flyttade hon för tre år sedan.
-- Jag tror att det kan vara en fördel att vara ganska nyinflyttad och inte känna så många här, säger hon.
Att människor nu för tiden skulle ta lättvindigt på sina förhållanden, så att de gifter och skiljer sig hur som helst, är en tanke hon helt avvisar.
1960 gifte sig 50 000 personer och 10 000 skilde sig. 2001 gifte sig 35 000 och 21 000 skilde sig.
- Det är visserligen fler som separerar idag, men det är aldrig ett enkelt beslut att fatta.
Varför ska man söka familjerådgivning? När ska man komma?
-- När man slutar prata med varandra. Om man börjar fundera på att flytta i sär. Om det uppstår ojämvikt i förhållandet. Den kan exempelvis utlösas av livskriser som sjukdom, man får barn, arbetslöshet, otrohet.
-- Otrohet är inte så enkelt, fortsätter Helle-Maj Bernberg. Det finns en anledning till att någon är otrogen. Det är något som saknas i livet, man kanske söker bekräftelse. Man blir kanske förälskad och väljer av någon anledning att bejaka förälskelsen.
-- Kom i tid, kom innan du har bestämt dig för separation. Det kan finnas flera lösningar, manar hon.
Det svåraste är enligt Helle-Maj Bernberg att parterna ofta befinner sig i olika faser. Den som beslutat sig för separation är ofta långt före den andre eller andra som kan vara i ett chocktillstånd.
-- När man känner sig hotad kan man inte prata.
Om det är tal om att försöka reparera förhållandet behöver det gå längre tid mellan samtalen så att parterna kan göra lite av arbetet hemma.
-- Ibland behöver jag träffa den ena parten för att hjälpa denna person att hinna ikapp. Vi talar fortfarande om förhållandet.
-- Mitt uppdrag är inte att få folk att hålla ihop, betonar Helle-Maj Bernberg. Paret själv avgör vilket målet ska vara. Om de helst vill fortsätta tillsammans undersöker vi vilka förutsättningar som finns.
-- För många kan en separation väcka gamla minnen av andra separationer till liv. Det blir jätteotäckt, gamla spöken som man måste ta tag i.
Medier sprider bilden att vissa människor klarar av att leva med en partner som är otrogen.
-- Det stämmer inte alls. För det är vi oftast alldeles för sköra som personer.
-- I parsamtal, särskilt vid otrohet, är det ofta någon som får skulden. Det är inte otroheten som är problemets kärna utan varför den uppkommit. Det finns alltid ledning till att någon vill skiljas eller varit otrogen, kanske en besvikelse över livet.
Alla par som hittills i år utnyttjas hennes tjänster har haft barn.
-- Det finns en genuin omsorg om barnen, betonar Helle-Maj Bernberg som är belåten över sitt nya uppdrag.
-- Det är det roligaste som finns att få jobba med människor som vill komma till rätta med sitt liv.
Sträng sekretess råder i familjerådgivningen. Man behöver inte lämna några andra uppgifter än sitt telefonnummer. Minnesanteckningar hålls inlåsta och förstörs efteråt.
-- Det enda jag måste och får rapportera är om barn som misshandlas eller utsätts för övergrepp, säger Helle-Maj Bernberg.