Under två dagar har åtta ungdomar från Östergötland deltagit i en workshop för stråkar i Vadstena. Vid kvällens spelmansstämma visar de vad de lärt sig.
Dörren till Gottfrid Larssongården står på vid gavel och ut strömmar musiken av stråkar. Inne i salen, bland Gottfrid Larssons skulpturer, sitter några ungdomar i en cirkel och spelar på fiol, cello och kontrabas.
Det är den första dagen av den workshop för stråkar som arrangerats av Vadstena musikförening och eleverna övar på en av de melodier man lärt sig under förmiddagen.
De åtta deltagarna är högstadie- och gymnasie-elever från Vadstena, Motala, Skänninge och Norrköping och de är här för att lära sig nya låtar, spela och ha roligt.
För undervisningen står riksspelman Lisa Rydberg.
Lisa fick titeln riksspelman 1999 och var då bara 19 år gammal. Hon blev därmed den yngsta någonsin att bli riksspelman på fiol.
Men utmärkelsen verkar hon ta med ro.
-- Som musiker är det vad som hörs som spelar roll, säger hon. Inte vad man har på papper.
Lisa studerar barockfiol vid Musikhögskolan i Stockholm samtidigt som hon frilansar som musiker. Hon spelar konserter runtom i Sverige, men även utomlands.
Till helgen väntar Västerviks visfestival, där hon ska spela tillsammans med sångerskan och Dan Andersson-tolkaren Sofia Karls-son. Därefter blir det barockfestival i franska Bordeaux.
Hittills har det blivit tre egna skivor och för några år sedan blev hon nominerad till en grammis.
Nu har hon kommit till Vadstena för att spela med ungdomar från trakten.
Inga-May Ullström från Vadstena Musikförening är initiativtagare till workshopen och spelmansstämman. Hon startade projektet efter att ha sett Lisa Rydberg spela på teve.
-- Det är väldigt utvecklande för ungdomarna att få träffa en annan lärare och att få prova på ett nytt sätt att lära sig, säger Inga-May.
Eleverna i workshopen är främst vana vid klassisk inlärning efter noter. Här får de istället lära sig låtarna efter gehör.
Krångligt kan tyckas, men eleverna är positiva.
-- Det är lättare så här, tycker Linnea Redblad från Norrköping.
Workshopen avslutas med en spelmansstämma på Gottfrid Larssongården. Där får eleverna visa upp vad de lärt sig under de två dagarna.
-- Det är viktigt att vi har den här konserten så att det känns att det är på riktigt, säger Inga-May.
Vid spelmansstämman kommer även musiker från Östergötlands spelmansför-bund att spela och publiken inbjuds att ta med instrument och stämma upp.
Det är första gången Vadstena musikförening anordnar såväl en spelmansstämma som stråk-workshop för ungdomar.
-- Det vore roligt om det här kunde bli något årligen återkommande i Vadstena, säger Inga-May Ullström. Vi har ju hittills inte haft så mycket tradition av folkmusik här.