Heliga Birgitta blev ett passionerat intresse för Julia Sigurdson när hon bosatte sig i Vadstena 2003. I takt med att kunskaperna fördjupades kände hon dock att någonting fattades: en redogörelse om efterföljarna. I "Kvinnor i Heliga Birgittas fotspår" får läsaren möta en del av dem. Bokens personregister innehåller inte mindre än 600 namn.
– Det är lite åt en uppslagsbok över kvinnor som gått i Birgittas fotspår. Allt är i kronologisk ordning, från 1300-tal till 2000-tal, men det är inte en bok som man nödvändigtvis läser från pärm till pärm, säger Julia Sigurdson.
Heliga Birgitta avled 1373 och kanoniserades 1391. Kvinnorna som levde inom och i närheten av hennes orden har en självskriven plats i boken. Bland sidorna hittas också andra anhängare, donatorer, beginer och människor från bland annat mirakelberättelserna.
– Några av abedissorna var extraordinära, inte minst Katarina Bengtsdotter Gylta som hade ledningen när bröderna tvingades bort. Hon jobbade stenhårt för att systrarna skulle klara sig och lyckades vidmakthålla klostret, säger Julia Sigurdson.
Boken är ett resultat av tre och ett halvt års arbete. Det så kallade Vadstenadiariet, en minnesbok som munkarna förde fram till 1545, har varit särskilt värdefullt för det tidiga materialet.
– I första hand vänder sig boken till läsare som är intresserade av Birgitta, Vadstena och klostret. Är man intresserad av kvinnohistoria så är det här en liten avdelning i det också.