Ica raggar efter lokal mat

- Kunderna vill ha mer lokalt producerat mat, säger Kicki Nilsson, sortimentsansvarig på Ica. På onsdagen bjöd Ica ett 40-tal producenter av lokal mat till Vadstena.

Foto:

VADSTENA2008-02-07 00:00

Besöket ingår i en landsomfattande turné som pågår hela vintern. Målet är att hitta fler lokala producenter som kan leverera till de lokala butikerna.

- Jättebra initiativ, tycker Carl Hogstadius, potatis- och jordgubbsodlare från Skänninge.

- Ju mer lokalt producerat desto bättre. Det gäller att hitta fler kanaler för varorna.

Nyckeln i Icas nya satsning är en nätbaserad handelsplats som kallas Torget.

Varje Icabutik har i snitt sju lokala leverantörer. Genom Torget ska det bli enklare att beställa varor och enklare att erbjuda varor. Även arbetet med att skicka räkningar kan underlättas.

Frågor och samtal

Efter sjunde stoppet på turnén har 37 producenter i hela landet anslutit sig till Torget. Leverantörerna får själv välja vilka butiker de vill leverera till. Butikerna kan också välja, exempelvis om de enbart vill ta emot ekologiska varor.

Vid informationen i Vadstena fick leverantörer som så ville möjlighet att ställa frågor till och samtala med Icas representanter.

Maria Ström från Kinda-Gurka i Rimforsa passade på att diskutera med Kicki Nilsson från Ica.

En dörröppnare

- Vi har levererat centralt. Men saltgurka är en väldigt lokalt förankrad produkt, berättar Maria Ström för Kicki Nilsson som inte är så bevandrad i saltgurkans förlovade landskap.

- Det här blir en dörröppnare, helt enkelt, fortsätter Maria Ström, nöjd med att Ica-folket tar sig tid att prata med henne om de nya möjligheterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om