Detta hävdar Statens strålskyddsinstitut (SSI) och Mobiltelebranschen (MTB) i ett uttalande.
Nyligen behandlade barn- och utbildningsnämnden i Vadstena en skrivelse från en grupp Vadstenabor angående trådlösa telefoner i skolorna.
Nämnden valde att säga varken det ena eller andra om eventuella hälsoproblem från strålning eftersom de forskningsresultat som finns är mångtydiga.
Hildegard Nufer i Rimforsa hävdar att det inte är själva handenheten (telefonen), utan basenheten/sändaren, som är "det farliga". Hon refererar till specifikationerna för respektive apparater.
SSI och MTB talar om tio mW (0,01 watt) som "den maximala uteffekten från handenheten". Hildegard Nufer har funnit handenheter med uteffekt på 25 mW under samtal.
Hildegard Nufer anger att den trådlösa basenheten sänder mikrovågor oavbrutet, 24 timmar om dygnet, och jämför med att tala i mobiltelefon dygnet runt.
SSI och MTB, å sin sida, hävdar att basenheten inte sänder kontinuerligt men regelbundet avger korta radiosignaler med "mycket låg uteffekt". Medeluteffekten uppges till tio mW vid samtal och endast två mW (0.002 watt) när samtal inte pågår.
Oenigheten om de trådlösa telefonerna gäller inte endast effekt. Det gäller även om gränsvärdet är rätt satt.
Gränsvärdet, det så kallade SAR-värdet, anger att högst 0,02 W får absorberas i en kroppsvävnadsvolym om tio gram, omräknat två Watt per kilo. Den uppvärmning som uppstår betraktar SSI som "betydelselös".