Inne att vara ute på Smultronstället

Vid ett års ålder får barnen vid förskolan Smultronstället gå på utflykt till parken vid Asylen. När de fyllt tre är det dags för skogen.- Och de är väldigt fascinerade av småkryp, ler fritidspedagog Annica Lindström.

Foto:

VADSTENA2007-04-23 00:00

Det är lite rörigt men hjärtlig stämning i entrén till kooperativa förskolan Smultronstället när Corren kommer på besök.

En mamma är på språng samtidigt som en pappa, som kikar fram genom en lucka från köket, hejar glatt.

På golvet inne i en av lokalerna sitter en liten bebis och ler, men hon lyfts snart upp av sin mamma som inte heller hon ska stanna.

Natur och miljö

Utifrån gården hörs glada skratt och prat för ute, är Smultronställets barn ofta då verksamhetens huvudprofil är just natur och miljö.

Drama ingår också men det är de två förstnämnda områdena som personalen utvecklat under de 16 år som förskolan funnits.

Mer spontant

- I början åkte vi ut mer spontant och besökte sjöar och skogar, främst med skolbarnen, säger fritidspedagogerna Maria Dernevik och Annica Lindström och förklarar att Smultronstället har barn i sin verksamhet ända upp till tio års ålder, (barn som deltar före och efter skoltid).

Att arbeta med natur och miljö har utvecklats genom åren och i dag jobbar man kontinuerligt varje vecka med alla åldersgrupper.

Lär sig upptäcka

Den första kontakten med naturen får de yngsta, "knopparna", när de är mellan cirka ett och tre år.

Då får de gå på utflykt till Asylen parken med egen matsäck.

- Det är en stor upplevelse för dem att bara ta sig fram och de lär sig att upptäcka saker på sin nivå, säger Maria.

Sången alltid med

"Knyttarna", barn från tre till fyra år, får åka buss till skogen där de kan upptäcka stubbar, pinnar, myror och spindlar.

Den äldsta gruppen "Mulle", med fyra till sexåringar, får mer precisa uppgifter som att lära sig bygga kojor. Olika lekar och sånger ingår också ofta i utflykterna.

Uteaktiviteterna har flera syften.

Maria och Annica menar att barnen inte bara lär sig samarbeta. De utvecklar också motoriken, koncentrationen och språket, viktiga bitar som sker spontant och naturligt i form av lek och rörelse utomhus.

Men det tar också på krafterna.

- Efteråt är barnen nöjda, smutsiga och många somnar redan i bilen, ler Annica.

Barnen utvecklas

Både hon och Maria, som är två av totalt sex anställda på Smultronstället, säger att de själva får ut mycket av att vara tillsammans med barnen.

De ser hur barnen utvecklas och växer med ansvaret att gå från att vara "Knoppar" till att bli "Mulle", något som många väntar ivrigt på.

Vad hoppas ni att de ska få med sig av kunskaperna i vuxen ålder?

- Jag hoppas att de ska få en vördnad för vår natur och miljö, säger Maria Dernevik.

En livsstil

- Hela levnadssättet påverkas av att man rör på sig och vistas utomhus, det blir en livsstil, tror Annica Lindström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om