Så tyckte läraren Bo Adamzon på Vadstena gymnasium. Han var en i den grupp lärare, elever och föräldrar Corren talade med i samband med ett Öppet hus som anordnades i lördags. Då hade just forskaren Christina Wikströms avhandling blivit känd i vilken hon påstår att de flesta friskolorna ger för höga betyg på gymnasiet.
-- Vi vill inte att våra barn ska få några gratisbetyg. Det vore inte bra för Anna att inte kunna tillräckligt när hon sedan ska studera vidare på universitetet, sade Ingrid Thörnqvist.
Tillsammans med maken Kenneth hade hon följt sin dotter till informationsdagen.
-- Så är det inte här heller, inflikade den nuvarande eleven Eric Bergsten som ansåg att hans skola håller hög klass när det gäller undervisningen.
-- Vi lär oss att jobba självständigt och varvar teori och praktik. Framför allt det tematiska arbetet är väldigt roligt.
Vadstenagymnasiet är en kommunal gymnasieskola, och lärarna Bo Adamzon och Anders Bergin har ofta reagerat på den marknads-föring som en del friskolor bedriver, och de uppfattar det som att skolorna just lockar med höga betyg.
Vissa friskolor drar naturligtvis till sig mycket studiemotiverade elever, och då finns det ett skäl för den högre betygssättningen, men det kan inte gälla alla eller de flesta, resonerar de.
Relationen till närmaste konkurrenten, Birgitta College, är dock goda. Skolorna riktar sig till olika elevgrupper. Samtidigt pågår samarbete om vissa valbara kurser.
Det är ändå rätt så konstigt att det kan ha blivit skevt i betygssystemet, tycker Bo Adamzon.
-- Skolverket har gett ut centrala betygskriterier, och det är deras sak att kontrollera att de följs.
I maj kommer en delegation från skolverket för att se över skolans kvalitet, sådana besök har Vadstenagymnasiet inte haft tidigare, enligt Bo Adamzon.
Vadstenagymnasiet gick back 1,7 miljoner kronor 2004. Men i år tror och hoppas Anders Bergin att elevunderlaget åter stiger, i alla fall har fler sökt in till skolan än året innan. Informationsdagen är också ett sätt att visa upp skolan och locka dit fler elever.
Mindre lockande är däremot införandet av avgifter på skollunch, något kommunfullmäktige i Vadstena ska ta beslut om inför höstterminen. Det är kommunen inte ensam om, flera av grannkommunerna har tagit eller är på väg att ta liknande beslut.
Anders Bergin tycker inte om att den fria skollunchen försvinner. Han har redan sett följderna för andra elever vars hemkommuner infört avgifter.
-- Föräldrarna till två Åtvidabergstjejer valde att inte betala skollunchen i protest mot kommunens beslut. De tjejerna äter inte som de ska, de blir trötta och hängiga eftersom det inte får i sig någon vettig lunch.
Föräldrarna Ingrid och Kenneth Thörnqvist, tillika Urban Johansson, ansåg däremot att avgifter på skolmaten var ett acceptabelt sätt att få in mer resurser till skolan.