Järnvägsföreningen förbjuds att köra tåg

Transportstyrelsen förbjuder Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg att köra tåg med resande längs med smalspårsjärnvägen. Samtidigt innebär ett utgånget avtal med kommunen att föreningen inte heller får hyra ut dressiner. 
Föreningen hoppas på en lösning senare i sommar, som tidigast i juli.

Järnvägsföreningen får varken köra tåg eller hyra ut dressiner efter ett förbud från Transportstyrelsen och ett utgånget avtal med kommunen.

Järnvägsföreningen får varken köra tåg eller hyra ut dressiner efter ett förbud från Transportstyrelsen och ett utgånget avtal med kommunen.

Foto: Elna Lundgren

Vadstena2025-06-06 09:11
  • Transportstyrelsen har förbjudit Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg att köra tåg med resande efter brister upptäckta i en tillsyn. Föreningen har till 30 juni att åtgärda problemen.
  • Dressinuthyrning stoppas också tillfälligt på grund av ett utgånget avtal med kommunen, vilket påverkar föreningens intäkter. Nya avtal förhandlas.
  • Föreningen hoppas återuppta tågtrafiken som tidigast i juli och håller öppet hus på nationaldagen för att visa upp sin verksamhet trots förbudet.

Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg får inte längre bedriva verksamhet som järnvägsföretag och infrastrukturförvaltare. Det har Transportstyrelsen beslutat efter en tillsyn av förningens verksamhet den 7 maj i år. Föreningen har nu till och med den 30 juni på sig att vidta åtgärder och förklara orsakerna till totalt fem brister som upptäcktes.

Föreningens vice ordförande Mattias Thorslund Jönsson säger att orsaken är ett generationsskifte inom föreningen.

– Inte för att förringa det, men det är mest formalia, säger han.

Föreningen får fortfarande använda banan för att underhålla den och hoppas att så snart som möjligt få tillstånd att köra passagerare igen.

– Vi ska få ordning på ett par papper och sedan hoppas vi att vi kan börja driva trafik någon gång under sommaren.

Föreningen får fortfarande använda spåret för skötselarbete.
Föreningen får fortfarande använda spåret för skötselarbete.

Under sommaren brukar föreningen hyra ut dressiner. Den verksamheten omfattas inte av Transportstyrelsens förbud, men ligger nere ändå.

– Vi håller på att skriva nya avtal med kommunen som inte riktigt är färdiga, säger Mattias Thorslund Jönsson.

Det gäller rättigheterna till att använda smalspårsjärnvägen mellan Folkets park och Fågelsta.

Dressinuthyrningen är en viktig del av föreningens ekonomi.
Dressinuthyrningen är en viktig del av föreningens ekonomi.

– Dressinuthyrningen är väldigt viktig för föreningens intäkter. Det är en del av det som gör att vi har råd att leva upp till våra åtaganden till kommunen och att vi kan utvecklas. Kommuntjänstemännen verkar förstå det, så det känns bra. Men vi har lite avtal att skriva innan vi kan börja.

Nyligen tecknades ett annat avtal mellan Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg och Vadstena kommun. Det gäller stationsbyggnaderna, bangården och järnvägssträckan fram till Folkets park, där spåret korsar väg 919. Det gamla avtalet blev uppsagt efter att föreningen haft svårt att sköta om byggnaderna.

– Nu har vi istället reglerat så att föreningen betalar en hyra och kommunen är ansvarig för fastigheternas förvaltning, säger Vadstenas samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck.

Visste kommunen att ett förbud mot att driva passagerartrafik var på väg när det nya avtalet togs fram?

– Avtalet reglerar ju inte verksamheten utan ansvarsförhållandet när kommunen hyr ut byggnader och arrenderar ut en del av spåret till föreningen. Det är upp till föreningen att ha de tillstånd som behövs för att bedriva verksamheten.

Rebecka Bäck, Vadstena kommuns samhällsbyggnadschef, räknar med att Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg kommer att få köra tåg igen.
Rebecka Bäck, Vadstena kommuns samhällsbyggnadschef, räknar med att Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg kommer att få köra tåg igen.

Är inte en stor del av värdet för kommunen att föreningen kan ha spårtrafik?

– Hela verksamheten har ett värde och att de har lok och vagnar som de kan använda och att området kan nyttjas är såklart en del av värdet. Men som jag uppfattar det så går det att åtgärda så att det kan bli ett tillstånd senare, så det hoppas vi att de ska kunna lösa, säger Rebecka Bäck.

Mattias Thorslund Jönsson tror att Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg kommer att kunna vara igång på spåren igen innan sommaren över, men det kommer att dröja.

– Jag vill inte lova för mycket, men jag hoppas att vi kan driva tågtrafik senare i sommar. Det blir som tidigast i juli, säger han.

Men föreningen fortsätter att vara aktiv, trots att hjulen står stilla. Under nationaldagen håller de öppet hus vid Vadstena station.

– Vi kommer att visa lokstallet och stationen och det kanske kommer att vara något som står och brummar eller så, men det kommer inte att köra några tåg, säger Mattias Thorslund Jönsson.

Bristerna bakom förbudet

Transportstyrelsen listar fem brister som föreningen måste åtgärda och förklara orsakerna till före 30 juni. Gör de inte det kan de utöver förbudet tvingas att betala vite.

1. Brister i hantering och styrning av dokumentation och information

Föreningen måste se över sitt dokumenterade säkerhetsstyrningssystem.

2. Brister i kompetensstyrning

Obehöriga har utfört arbete i säkerhetstjänst. Föreningen måste säkerställa att alla som utför säkerhetskritiska arbetsuppgifter har fått utbildning i enlighet med aktuella krav.

3. Brister i riskhantering

Föreningen saknade dokumenterad riskhantering för organisatoriska förändringar. Riskhantering måste göras i efterhand, följt av åtgärder för konstaterade risker.

4. Brister i arbete med säkerhetsmål

Föreningen måste fastställa mål för hur säkerheten upprätthålls och förbättras. Handlingsplaner för att uppnå målen måste tas fram och kontinuerligt uppdateras.

5. Brister i arbete med interna revisioner

Föreningen inte har uppfyllt sina egna krav på årliga interna revisioner och måste fastställa en plan för att genomföra dessa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!