Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg får inte längre bedriva verksamhet som järnvägsföretag och infrastrukturförvaltare. Det har Transportstyrelsen beslutat efter en tillsyn av förningens verksamhet den 7 maj i år. Föreningen har nu till och med den 30 juni på sig att vidta åtgärder och förklara orsakerna till totalt fem brister som upptäcktes.
Föreningens vice ordförande Mattias Thorslund Jönsson säger att orsaken är ett generationsskifte inom föreningen.
– Inte för att förringa det, men det är mest formalia, säger han.
Föreningen får fortfarande använda banan för att underhålla den och hoppas att så snart som möjligt få tillstånd att köra passagerare igen.
– Vi ska få ordning på ett par papper och sedan hoppas vi att vi kan börja driva trafik någon gång under sommaren.
Under sommaren brukar föreningen hyra ut dressiner. Den verksamheten omfattas inte av Transportstyrelsens förbud, men ligger nere ändå.
– Vi håller på att skriva nya avtal med kommunen som inte riktigt är färdiga, säger Mattias Thorslund Jönsson.
Det gäller rättigheterna till att använda smalspårsjärnvägen mellan Folkets park och Fågelsta.
– Dressinuthyrningen är väldigt viktig för föreningens intäkter. Det är en del av det som gör att vi har råd att leva upp till våra åtaganden till kommunen och att vi kan utvecklas. Kommuntjänstemännen verkar förstå det, så det känns bra. Men vi har lite avtal att skriva innan vi kan börja.
Nyligen tecknades ett annat avtal mellan Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg och Vadstena kommun. Det gäller stationsbyggnaderna, bangården och järnvägssträckan fram till Folkets park, där spåret korsar väg 919. Det gamla avtalet blev uppsagt efter att föreningen haft svårt att sköta om byggnaderna.
– Nu har vi istället reglerat så att föreningen betalar en hyra och kommunen är ansvarig för fastigheternas förvaltning, säger Vadstenas samhällsbyggnadschef Rebecka Bäck.
Visste kommunen att ett förbud mot att driva passagerartrafik var på väg när det nya avtalet togs fram?
– Avtalet reglerar ju inte verksamheten utan ansvarsförhållandet när kommunen hyr ut byggnader och arrenderar ut en del av spåret till föreningen. Det är upp till föreningen att ha de tillstånd som behövs för att bedriva verksamheten.
Är inte en stor del av värdet för kommunen att föreningen kan ha spårtrafik?
– Hela verksamheten har ett värde och att de har lok och vagnar som de kan använda och att området kan nyttjas är såklart en del av värdet. Men som jag uppfattar det så går det att åtgärda så att det kan bli ett tillstånd senare, så det hoppas vi att de ska kunna lösa, säger Rebecka Bäck.
Mattias Thorslund Jönsson tror att Museiföreningen Wadstena-Fogelsta Järnväg kommer att kunna vara igång på spåren igen innan sommaren över, men det kommer att dröja.
– Jag vill inte lova för mycket, men jag hoppas att vi kan driva tågtrafik senare i sommar. Det blir som tidigast i juli, säger han.
Men föreningen fortsätter att vara aktiv, trots att hjulen står stilla. Under nationaldagen håller de öppet hus vid Vadstena station.
– Vi kommer att visa lokstallet och stationen och det kanske kommer att vara något som står och brummar eller så, men det kommer inte att köra några tåg, säger Mattias Thorslund Jönsson.