Bakgrunden är, som Corren skrivit tidigare, att kostenheten i Vadstena kommun måste hålla sin budget. Hittills har kostnaderna varit en halv miljon för höga.
Att portarna slås igen på lördagar och söndagar innebär att kostenheten sparar omkring 150-000 kronor om året.
- Det är tråkigt, säger kostchef Marianne Fredriksson. Culinar är mera en matsal än en restaurang. Många pensionärer har tagit med sina familjer hit på helgen för att äta middag.
Marianne Fredriksson påpekar också att andra behov kan uppstå i och med stängningen. Pensionärer som tidigare ätit i matsalen kanske inte vill gå någon annanstans utan väljer istället att få mat hemkörd.
Culinar, med 84 platser i matsalen, öppnade för drygt tio år sedan. Det primära syftet var då att erbjuda ett alternativt lunchställe för pensionärer när Wasagårdens kök stängde.
- Det har gått upp och ner under de senaste åren, säger Marianne Fredriksson.
- På lördagar är det färre gäster, kanske drygt 20 i genomsnitt, medan det brukar vara mellan 40 och 60 på söndagar.
- En orsak till minskningen kan vara att pensionärer är en priskänslig grupp. Vi har tvingats till höjningar genom åren. I dag kostar en middag med dessert 75 kronor och det kan vara för mycket för en del.
Det doftade gott av sprödbakad torsk och kokt potatis i matsalen i lördags.
Lennart Strand och Stig Blomberg hade som vanligt slagit sig ner vid ett gemensamt bord. De har ätit på Culinar i tio respektive sju år och är inte nöjda med den förestående helgstängningen.
- Nu måste man väl gå någon annanstans, eller laga mat själv, säger Lennart. Men att äta ensam hemma är ju inte så kul.
- Dessutom gillar jag miljön här, fortsätter han. Det är inte så trångt. Att sitta med taket i huvudet på en mörk "mysrestaurang" är inte samma sak. Det tilltalar inte mig.
Stig Blomberg är lantbrukare till yrket. Han äter på Culinar nästan varje dag.
- Det tar inte längre tid att åka hit än att laga mat hemma själv, säger han.
Både Stig och Lennart understryker vikten av den sociala samvaron.
- Här träffas bilskoleläraren, kantorn, den pensionerade prästen. Och byggjobbarna när de arbetar i närheten. Matrasten kan bli rätt lång ibland ...
Ann-Britt Renvaktar har arbetat på Culinar sedan 1999. Hon berättar att många gäster har reagerat på stängningen.
- Samtidigt kan jag förstå beslutet, säger hon. Förra lördagen hade vi 10-12 gäster och det är ju inte mycket.
Stängningen ska inte påverka Culinars personalstyrka.
- Det kommer att bli flera tjänstledigheter och föräldraledigheter nästa år så det löser sig naturligt, säger Marianne Fredriksson.
Tre andra sparåtgärder som kan bli aktuella inom kostenheten är att de äldsta eleverna på Katarinaskolan i stället får äta på Petrus Magni, en i större utsträckning samordnad matsedel för skolbarn och äldre samt en minskning av Culinars kökslokaler.
Kommunstyrelsen vill också ha svar på om kostenheten kan utsättas för konkurrens. Uppdraget har gått till kommunchefen Margareta Cederberg.