Nu har målningarna frilagts av konservatorer från länsmuseet, med Eva Nyström Tagesson i spetsen.
I hålen efter en gammal elledning dök det upp något som såg ut som kalkmålning.
- Då blev det påskyndat att de skulle friläggas, berättar Eva Nyström Tagesson.
Hon beskriver målningen som ganska fragmentarisk, med några figurer, växtornament och en bladslinga. Samtidigt upptäcktes också rester av en rundbågeportal, mellan tornet och långhuset.
- På den finns puts från 1100-talet med en ristning som följer bågen.
De nu upptäckta målningarna tros vara från tidigt 1400-tal, troligen senare än det måleri av Risingemästaren som också finns i Örberga.
Vem som kan ha målat bakom orgeln är inte känt. Målaren har använt järn-oxidrött, svart och, efter vad man kan ana, starkt orange och grönt.
Blottläggningen tog ungefär en vecka, då gammal puts försiktigt knackades loss. Sedan konserverades målningen genom att löst sittande partier limmades fast.
Risingemästaren har fått sitt namn efter Risinge kyrka nära Finspång. Dennes karaktäristiska måleri finns i koret och i korsarmarna. När det rekonstruerades på 1880-talet skedde det med starka färger på ett sätt man inte gör i dag.
Väggen bakom orgelläktaren i Örberga må se anspråkslös och fläckig ut, men för ett tränat öga innehåller den mycket spännande, bland annat puts från såväl 1100-talet som från 1400-talet.
- Det kanske inte ser så vackert ut. Men det är en museal vägg som inte stör där bakom orgeln, menar Eva Nyström Tagesson.