Enligt Hotell- och Restaurang Facket (HRF) har Vadstena Klosterhotell i över ett års tid betalat ett antal litauiska städerskor runt 40 kronor i timmen. Detta är hälften av den timlön kollektivavtalet kräver.
Löneuppgifterna har fackombudsman Lars Månsson fått från de litauiska kvinnorna själva, men Klosterhotellets vd Neno Pranjkovic menar att de inte stämmer.
-- Vi har 150 årsanställda så jag har ingen koll på vad just de här kvinnorna tjänar, men fackets uppgifter är helt klart felaktiga, säger Pranjkovic och uppger att de verkliga lönerna ligger betydligt närmare kollektivavtalets krav på 83,25 kronor i timmen.
Facket hävdar också att Klosterhotellet gjort ett löneavdrag för kost och logi och att kvinnorna därmed bara fått ut 25 kronor i timmen.
Pranjkovic hävdar dock att något sådant avdrag inte finns.
Vadstena Klosterhotell hyr sedan en tid tillbaka in städpersonal från bemanningsföretaget Retsolk. De båda företagen ägs av Johan Milton och har även samma VD, Neno Pranjkovic.
Klosterhotellet är anslutet till Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR) och är därmed bundet till branschens kollektivavtal. Retsolk står däremot utanför både arbetsgivareförening och avtal.
-- Vi anser inte att vi gjort något fel, säger Pranjkovic. Retsolk är inte bundet till kollektivavtalet och de löner det kräver.
Enligt facket är det dock inte tillåtet att förlägga delar av en verksamhet utanför arbetsgivareförening och kollektivavtal.
-- Är man medlem så ska man vara det med alla sina företag, säger Lars Månsson. Här är man verkligen ute och seglar i gränslandet för vad som är tillåtet.
Varför Retsolk står utanför kan varken ägare eller VD svara på, men man meddelar att man har för avsikt att ansluta sig.
-- Om facket kräver det kommer vi naturligtvis att ordna det, säger Pranjkovic.
Att det skulle vara en medveten strategi att hyra in arbetskraft från ett bemanningsföretag som står utanför kollektivavtalet förnekar Neno Pranjkovic bestämt.
-- Så är det absolut inte. Vi hyr in de här städerskorna för att vi inte har lika stort behov av personal året om. Under sommaren är det mer att göra, då behöver vi mer folk.
Lars Månsson hävdar dock att de litauiska städerskorna inte är någon tillfällig personal.
-- De här kvinnorna säger att de har jobbat på hotellet i över ett år, säger han. Jag vet inte om jag skulle kalla det tillfälligt.
Pranjkovic håller inte med om att kvinnorna skulle ha arbetat på hotellet så länge.
-- Det där är fackets uppgifter, säger han. Det vet jag ingenting om.
Det finns många oklarheter kring de litauiska städerskorna. Man vet inte ens hur många kvinnor det rör sig om. Två, säger hotellets VD. Fyra eller fem, säger fackets Lars Månsson.
Det är också osäkert i vilket företag litauiskorna varit anställda.
-- De säger att de har jobbat på Klosterhotellet i över ett år, så de har uppfattat det som att de är anställda där, säger Månsson.
Neno Pranjkovic hävdar dock att de hela tiden varit anställda av bemanningsföretaget Retsolk.
-- Det är möjligt, säger Månsson. Men det förändrar inte sakfrågan. Är ett företag anslutet till kollektivavtalet så gäller det för alla som arbetar inom verksamheten, oavsett om de kommer från ett bemanningsföretag.
Enligt Medbestämmandelagen (MBL) måste en arbetsgivare alltid förhandla med fackförbundet innan arbete läggs ut på entreprenad eller arbetskraft tas in från ett bemanningsföretag.
-- Sker inte det så gör sig arbetsgivaren skyldig till lagbrott, säger Lars Månsson.
Inga förhandlingar ägde rum innan de litauiska kvinnorna hyrdes in från Retsolk för att städa på Klosterhotellet. Enligt Neno Pranjkovic kände man inte till att detta var nödvändigt.
-- Facket säger det, men det visste jag inte om själv, säger han. Har vi gjort något fel ska vi naturligtvis rätta till det.
Den 23 augusti ska ledningen för Klosterhotellet och Retsolk förhandla med fackförbundet.
Enligt Lars Månsson kommer facket då att kräva att de förlägger all sin verksamhet inom SHR så att avtalet kan tillämpas inom alla deras företag.
Man ska också kräva en retroaktiv utbetalning till kvinnorna på mellanskillnaden av den lön de har rätt till och den lön de faktiskt fått.
-- Vi kommer även att yrka på ett skadestånd till facket för brott mot kollektivavtalet och för brott mot Medbestämmandelagen, säger Månsson.