Corren skrev i onsdagens tidning att Vadstena kommun sagt upp två av tre avtal med Statens fastighetsverk angående nyttjanderätten av Västra vallen samt turistbyråns lokaler. Det tredje avtalet, som gäller den äldre delen av slottet med bland annat slottsmöbleringen på översta våningen, har ännu inte sagts upp.
Enligt kommunalråden Tommy Palmqvist (s) och Caroline Unéus (m) kommer man inom kort att ta upp frågan, hur man ska agera med det sista avtalet.
Visit Vadstena har uttryckt att de inte är intresserade av att utveckla ett evenemangsslott om de inte får tillgång till de lokaler som ingår i det avtalet. Palmqvist och Unéus säger dock att de inte har för avsikt att sätta käppar i hjulen för en intressent som har goda avsikter att utveckla och offentliggöra slottet.
- Jag ser jättepositivt på Visit Vadstenas idéer och vi har ett bra samtalsklimat med dem säger Caroline Unéus.
Att Vadstena kommun själva inte satsat mer på att marknadsföra slottet och utöka evenemangen under åren har en förklaring.
- Enligt riksdagen får kommuner inte driva näringsverksamhet. De får inte gå med vinst, förklarar Palmqvist.
De tre avtalen med Statens fastighetsverk, varav de två första är ett tioårs avtal, kostar kommunen drygt en halv miljon kronor per år.
Den höga hyran är en av anledningarna till att man därför har långt gångna planer på att flytta turistbyrån till Rödtornet.
Byggnaden ägs redan av kommunen och den skulle, enligt Unéus, kunna utnyttjas betydligt bättre än vad som görs i dag.
Flera verksamheter har på senare tid visat intresse för att flytta in i Rödtornet, bland annat kommunfullmäktige, som under lång tid huserat i Wasagårdens matsal.
- Rödtornet kan bli ett medborgarpalats, ett besökscentrum där man kan samarbeta med både näringsliv, kultur, turism och kyrka, hoppas Caroline Unéus.