Att omvandla en liten trädplanta till ett förkrympt men vackert miniatyrträd i en vacker kruka är en mödosam process. Thomas Hedlund är medveten om att hans verk kommer att överleva honom, om de hamnar i rätta händer.
- Jag har alltid varit intresserad av växter och lite meditativt lagd och tycker om att sitta i lugn och ro och fundera, säger han. Med en bonsai tar man på sig en uppgift att vårda något och så har man den uppgiften resten av livet. Man får skapa konstverket hela tiden.
Av detta följer att man knappast kan ge bort en bonsai, precis som man inte kan ge bort husdjur till vem som helst.
Började med en benjaminfikusThomas Hedlunds intresse började för drygt 15 år sedan då han gav sig på en benjaminfikus. "Jag undrar vad som händer om man blottlägger rötterna?" tänkte han. Växten överlevde inte behandlingen, men intresset hade vaknat.
Till att börja med läste han mycket i böcker. Numera är han en av omkring hundra medlemmar i Svenska Bonsaisällskapet. Till hösten ska han hålla kurs för trädgårdsamatörer i Linköping.
De flesta vedartade växter kan bli bonsai. Men om bladen är väldigt stora, som hos kastanj, kan resultatet bli oproportionerligt.
Tall är en favoritThomas Hedlund föredrar att så eller ta sticklingar från växter som hör hemma här och klarar vårt klimat. Han jobbar gärna med tall och det händer att han ympar en tallsort på en annan.
Bonsaiskötsel är ingen sinekur. Från slutet av maj ska de små älsklingarna vattnas, eller badas om man så vill, var eller varannan dag. Ett grannlaga uppdrag som Thomas Hedlund ogärna överlåter på någon annan än sonen.
Hemligheterna är två. Först och främst specialimporterad jord från Japan: akadama, pelleterad lera, fuktighetshållande men ändå genomsläpplig. Och grus.
- Aldrig ren blomjord, varnar Thomas Hedlund.
Rätt utseende och formNästa hemlighet är beskärning av både rot och krona, så att de matchar varandra. Detta ska ge det rätta miniatyrutseendet och den rätta formen.
När det gäller själva utseendet finns hur mycket som helst att lära.
- Det är det estetiska som jag tycker är det roliga, säger Thomas Hedlund och berättar om hur han klipper och böjer för att skapa ett ålderdomligt uttryck. Ja, han till och med karvar i barken på ett träd för att simulera ett åsknedslag. En död gren låter han sitta kvar, för att den ger något slags historia till trädet.
Rötterna ska gärna synas och se ut som om de griper tag.
Lång processThomas Hedlund är särskilt stolt över de växter som han hittat i naturen och lyckats omskola. Det är en mångårig process.
Han har åtskilliga små buskar i en rabatt i trädgården. Han gräver upp och rotbeskär dem i fem-sex år innan de anses mogna för att flytta till kruka.
- Den håller på att tränas till att bli bonsai, är ett återkommande omdöme han ger sina plantor.
En gång tog han motorcykeln till England. Under tre veckor besökte han ett tiotal mästare på bonsai.
Det händer att han ställer ut, men säljer, det gör han inte.