Säsongen för allmänhetens kräftfiske i Vättern är över från och med i dag. Fisket, som är till stor glädje för många, har också ställt till med förtret. Förutom uppenbart tjuvfiske finns det situationer där lagstiftningens intentioner kan vara oklara.
Till de anmälningar som har nått polisen hör en från Vadstena kommun som anser att ett omfattande otillåtet infångande har pågått i Vadstenaviken. Närpolischefen Jörgen Rosén känner dock inte till hur långt ärendet har gått, troligtvis är utredningen inte klar ännu.
Enligt kommunbeslut får Vadstenaborna fiska kräftor fritt i delar av hamnområdet och vallgraven runt slottet.
Tveksamt om man kan göra så, anser fiskeexperten Björn Tengelin.
-- Kommuner har ingen speciell makt när de äger en fiskerätt. EU-rätten ger oss ingen tillåtelse att diskvalificera fiskare som inte är Vadstenabor.
Gatuchefen Christer Svenstedt har däremot inte hört talas om att detta skulle vara en kontroversiell fråga, så brukar även andra kommuner göra, anser han.
-- Alla har tyckt det varit bra, de andra får fiska på allmänna vatten. Ofta fungerar det som en familjesammankomst, det är mycket populärt och uppskattat.
Reglerna för fritt fiske för allmänheten kan vara snåriga att tolka, och många småtvister har uppstått under sommaren. Ett exempel är Magnus Gustavsson som tog kontakt med Corren i helgen. Han ansåg att hans kräftburar hade blivit upplockade av fiskerättsinnehavaren utanför Hästholmen på felaktiga grunder.
I fredagens tidning skrev Corren om det kommunövergripande samarbete som Vadstenabon Bertil Olofsson har tagit initiativ till. Han vill att kräftfiskandet ska kunna utnyttjas mer kommersiellt genom att det till exempel startas kräftkokerier och den goda tillgången utnyttjas av turistindustrin. Hur många som tjänar pengar på kräftor i nuläget är däremot inte känt.
Alla kräftor är svarta innan de blir kokta röda, finns det ett talesätt som säger.
-- Det är ingen hemlighet att du kan köpa kräftor för 100 kronor kilot av de som står på kajkanten i Vadstena, säger en uppgiftslämnare till Corren.
Vad enskilda pensionärer gör under helgerna är ett mindre problem, och det behöver i sig inte vara olagligt, enligt Björn Tengelin.
-- Det finns ingen lagstiftning som lägger sig vad du gör med någon fångst. Man får ge dem till mamma eller sälja till en kompis för mindre summor.
Fiske räknas nämligen som hobby om den utövas på fritiden och inte är någon huvudförsörjning. Sedan gäller det bara för den kräftfiskande hobbyutövaren att deklarera överskottet i sin inkomstdeklaration. Fiskas det i vinstsyfte i större omfattning är det istället näringsverksamhet och ska beskattas därefter.
När det handlar om uppenbart tjuvfiske är det viktigt att fiskerättsinnehavaren gör det han ska ordentligt. Som fastighetsägare är han skyldig att lämna in de burar han tar i beslag inom ett dygn. Antingen får han släppa ut kräftorna igen eller så får han ta dem själv. Det är svårt att få rätt i en sådan fråga.
-- Polis och åklagare anser att det här är rätt så bagatellartat. Straffskalan är så pass låg. Dels är lagstiftningen svårtolkad, dels brottet svårt att leda i bevis om ingen tas på bar gärning.
Björn Tengelin hör dock framför allt till dem som vill att kräftfiskets potential ska utnyttjas och att fler hyr ut sina fiskevatten.
-- Det är gott om kräftor, och de är inte hotade. De senaste åren har det ökat enormt, och det är ett slit och riv efter yrkesfiskelicenser.