Förslaget framförs i ett yttrande till jordbruksdepartementet med anledning av utredningen "Den svenska fiskeritillsynen".
Som det nu är sköts fiskeritillsynen på Vättern av de deltidsanställda fiskeritillsyningsmän som utses av länsstyrelsen i Jönköping. Fiskeritillsynen på Vänern sköts av Kustbevakningen med hjälp av ett "civilt" båtlag i norra delen av sjön. Även Vättern borde få ingå i ansvarsområdet enligt förslaget.
Länsfiskekonsulenten Anton Halldén i Jönköping tror inte att Kustbevakningen kan ta över fiskerikontrollen i Vättern helt och hållet. Men som ett komplement vore det bra.
Länsstyrelsen har fått dubblerat anslag från Fiskeriverket i år, 400 000 kronor. Anledningen är att bevakningen behöver förstärkas på tre, från fiske helt fredade områden. Fiskeriförbudet på dessa områden började gälla 1 juli.
Fredningsområdena har införts för att bland annat hjälpa upp det svaga beståndet av röding.
I den statliga utredningen om fiskerikontrollen konstateras brister i effektiviteten, svagheter i samordningen och behov av uppföljningar. Det behöver bli tydligare vem som har ansvaret.
Det olagliga fisket vållar oro. De polisanmälningar som görs om brott mot fiskerilagen blir så gott som alltid nedlagda utan utredning.
Detta ger knappast någon tilltro till fiskeritillsynen, menar länsstyrelsen i Jönköpings län i sitt yttrande.
Kunskapen om den inte helt glasklara fiskerilagstiftningen behöver bli bättre på många händer.