-- Vi samlades lÀngst ner i den nÀstan helt svarta kyrkan, berÀttar Torbjörn Ahlund. DÀr lÀste vi texter om uppstÄndelsen och tÀnde pÄskljuset och sedan fylldes hela kyrkan med ljus.
-- Besökarna pÄmindes om sitt eget dop och dessutom konfirmerade vi tvÄ personer, en i 40-ÄrsÄldern och en i 80-ÄrsÄldern.
DÀrefter bjöd ni alltsÄ till frukost?
-- Ja, pÄsken Àr den största och viktigaste högtiden vi har i kyrkan. Att bjuda pÄ frukost Àr ett bra sÀtt att tydliggöra det.
-- Enligt den gamla traditionen ska man Àta mindre under fastetiden och sedan startar festen efter mÀssan pÄ pÄskafton och pÄskglÀdjen Àr i gÄng.
Vad stod pÄ menyn?
-- Sill, Àgg, ost och bröd, godis, pÄskmust och mineralvatten.
Var besökarna sugna pÄ frukost vid den tiden pÄ dygnet?
-- Det blir nÀstan nattamat istÀllet, men det var vÀldigt mÄnga som stannade, knappt 100 upp-skattningsvis. Vare sig man Àter mycket eller lite sÄ Àr det trevligt att umgÄs. Folk satt i smÄ grupper i kyrkan och pratade med varandra.
Finns det fler högtider pÄ Äret dÄ det finns anledning att bjuda till frukost?
-- PÄsken Àr den viktigaste, men i Rogslösa har vi till exempel Pingstotta med sillfrukost. Det blir vid Ättatiden pÄ morgonen sÄ det Àr egentligen en bÀttre frukosttid. Kristi himmelfÀrdsdagen Àr ocksÄ en ottedag. DÄ har vi tidig gudstjÀnst i Herrestad kyrka med frukost efter.
-- Det Àr alltid trevligt att göra lite extra festligt vid stora helger och det Àr viktigt att frÀmja mÀnniskan sociala liv ocksÄ. I kyrkan har vi alltid framhÄllit det och det Àr egentligen Ànnu viktigare i dag.