Företaget utbildar sina elever från grunden för att de ska uppnå de högt ställda kompetenskrav som finns inom de olika specialområdena i personskyddsyrket. En del av eleverna väljer efter avslutad och godkänd utbildning att arbeta som livvakter i Norden medan andra får uppdrag inom säkerhetsarbete i högriskområden.
Men det är långt ifrån alla som blir godkända och som passar för att arbeta med personskydd.
- En tredjedel brukar bli riktigt bra, en tredjedel klarar minimikraven. Resten funkar inte, säger Roland Vargöga, företagets grundare och kursansvarig.
Vi sitter i ett gammaldags möblerat rum på en av Klosterhotellets övervåningar, avsedd för bland annat konferenser. Roland berättar att han arbetat med personskydd i 15 år, ofta med allvarliga hotbilder. Det har satt sina spår och han säger att han ofta är uppmärksam på situationer även då han är civil, som nu när han lugnt och stilla smuttar på en mugg kaffe.
- Vet du hur många utgångar det finns här? frågar han och tittar på mig.
Jag försöker se mig om i rummet utan att vrida på huvudet och svarar snabbt tre, som för att bevisa att jag hade koll på läget redan när jag anlände.
- Jag menar i hela byggnaden, fortsätter Roland Vargöga.
Det ingår i hans roll att ha kontroll. Och för dem som utbildas. Att hela tiden ligga steget före i tanken, var kan en eventuell fara uppstå och hur kan den undvikas?
Behovet av personskydd har ökat i Sverige.
- Det har ökat enormt, säger Roland och förklarar att fler "vanliga" människor hotas, exempelvis tjänstemän inom skatte- och socialförvaltningen, anställda inom vård och omsorg.
- Det krävs inte mycket i dag för att man ska utsättas. Lyckligtvis stannar det vid en hotbild om man agerar korrekt och sätter in förebyggande åtgärder.
Det kan handla om att man ser över en människas vardagsrutiner och strukturerar om dessa. Man kanske går hemifrån vid andra tider, väljer andra vägar att gå, tränar på nya tider med mera.
För att få arbeta med personskydd krävs att man har flera starka egenskaper.
- Man måste känna ett ansvar och omdöme. Vara flexibel, det vill säga ha ett visst sätt att tänka, se längre än näsan räcker. Man måste vara stresstålig och kunna skapa lugn och trygghet, det är poängen.
Roland Vargöga säger också att det är bra om människor i största allmänhet i samhället är uppmärksamma på sin omgivning. Undersökningar har visat att brottslingar i de allra flesta fall ger sig på människor som visar svaghet, sårbarhet eller är distraherade.
21-åriga Joakim Abrahamsson utbildas för att bli specialist inom personskydd. Blir han godkänd kan han börja arbeta nästa vår.
Vad har du för positiva egenskaper för att bli bra?
- Jag har en stor ansvarskänsla, är uppmärksam och tar snabba och rätta beslut.
Hur ser du på utbildningen?
- Den är intressant, rolig som fan men också jobbig. Det är inget dagis och man blir trött både mentalt och fysiskt.
Är det viktigt att vara stor och fysiskt stark för att bli bra i yrket?
- Är du stark mentalt behöver du inte använda musklerna.
FOTNOT: Av säkerhetsskäl har vi blivit ombedda att inte publicera några namn på deltagarna som går kursen i personskydd.
Är ett Sverigebaserat säkerhetsutbildningsföretag som ägs och drivs av Dynamic Solutions Sweden AB.
Företaget grundades år 2 000 av Roland Vargöga, vd och föreståndare.
Utbildningsverksamhet bedrivs i dag i Sverige, Norge, Finland och Danmark.
Varje år utbildas ett hundratal polisiära, militära och civila livvakter.
Instruktörsteamet består av svenska, amerikanska och brittiska instruktörer med bakgrund inom militära specialstyrkor, polisväsende och privata säkerhetsföretag.
Källa: www.dynsec.se