Förra veckans kommunfullmäktige innebar tolv olika val med sluten omröstning när det gällde oppositionens poster, framförallt i kommunstyrelsen, nämnderna och de kommunala bolagen.
Förfarandet har orsakat debatt sedan dess. MVT:s ledarskribent Tobias Josefsson skriver i lördagstidningen "att det logiskt sett bör vara upp till oppositionen att avgöra vem som ska agera som dess företrädare."
Den politiska majoriteten i Vadstena har tillsammans 18 mandat och det var inget av de tolv valen där så många personer valde att rösta blankt. Vid valet av den tyngsta oppositionsposten, den som andre vice ordförande i kommunstyrelsen, var det 28 av fullmäktiges ledamöter som röstade. Bara sju personer röstade blankt.
"Jag blir oroad över demokratin där våra väljare tydligt har tagit ställning och röstat fram oss till ett av tre lika stora partier, men att vårt fullmäktige inte alls respekterar invånarnas röster. Det känns för mig väldigt odemokratiskt", skriver Frida Edholm (K) på Facebook efteråt.
Tobias Josefsson påpekar att det i flera andra kommuner varit så att den politiska majoriteten påverkat vem som ska vara oppositionens representant och skriver:
"Nu ansluter sig dessutom Vadstenas politiska majoritet till denna mindre smickrande skara av styrande politiker som inte kan hålla fingrarna i styr, utan ger sig in i den osmakliga linjen att påverka vilka som ska företräda oppositionen."
Miljöpartiets Eivor Folkesson meddelar att Miljöpartiets båda ledamöter i fullmäktige röstade blankt i alla valen som gjordes. Hon tror att det kan vara så att många nya ledamöter inte visste hur man ska förhålla sig i en sådan här situation och att det hade behövts en större tydlighet under den politiska majoritetens förmöte.
Arne Sjöberg (M), kommunfullmäktiges ordförande, påpekar att situationen var väldigt ovanlig.
– Det brukar ju vara så, inom både majoriteten och oppositionen, att man försöker komma överens om hur många platser som den ena eller andra ska ha, säger han.
I ett sådant läge brukar valen gå snabbt och smidigt.
– Situationen med två namn var ju helt ny, så jag tror att många inte riktigt kunde förhålla sig till det.
Han påpekar att man kan utgå från att praxis är att oppositionen väljer sina kandidater.
– Men om någon känner sig motiverad, eller känner sig ha en anledning att rösta åt ena eller andra hållet, så är det naturligtvis inte förbjudet, säger han och fortsätter:
– Valet gick helt och hållet till som ett slutet val ska gå till, så jag vill skarpt tillbakavisa påståendena om att det varit odemokratiskt.
Kommunstyrelsens ordförande Anders Hedeborg (S) säger:
– Det är ju så här att när det går till votering så blir det votering och här sker det med slutna röster. Alla har röstat på ett eller annat sätt.
En del har röstat blankt, andra valde att rösta på en av kandidaterna.
– Jag konstaterar ju också att alla inte lagt ner sina röster. Huvudregeln är den att man avstår eller röstar blankt, säger han.
Hur ser du på det rent generellt att den politiska majoriteten kan påverka vem som ska vara oppositionens representant?
– Det kan bara majoriteten göra när det går till votering annars påverkar ju majoriteten inte det och majoriteten begärde ju inte votering. I vanliga fall ställs inte majoriteten inför den här frågan på det sättet, säger han.