Miljontals kronor ska sparas

Hagagården flyttar till Skogbo i Wasagården. Därmed sparar socialnämnden i Vadstena nästan två miljoner kronor.

vadstena2004-12-14 05:35

Det är bara ett av många sparförslag som socialnämnden tar ställning till vid ett extra sammanträde i morgon, onsdag.

Men socialnämnden inte bara bromsar utan gasar också. Ett resursteam för psykiskt sjuka och handikappade inrättas med två tjänster.

Budgeten måste bantas med 4,3 miljoner kronor. Socialnämnden hade helst velat ha 89 miljoner men hamnar nu nära 86. Till bilden hör att årets verksamhet tycks kosta 5 miljoner kronor mer än beräknat.

Detaljerna på hur sparandet ska gå till är inte klara. Det beror dels på att de ska utarbetas i arbetsgrupper ihop med personalen. Men det beror även på uppdraget.

- Vi ska stötta och hjälpa dem som har det svårast. Då krävs det att man går varligt fram, säger Viveca Kittredge.

Mest pengar sparas genom att Hagagårdens boende för dementa stängs. De dementa flyttas och följden blir att 14 platser i så kallat särskilt boende försvinner.

- De första reaktionerna från de anställda handlar inte om deras eget jobb utan om hur det ska bli för omsorgstagarna, konstaterar Viveca Kittredge nöjt.

Halverat stöd?

Individ- och familjeomsorgen ska spara in en miljon på försörjningsstödet nästa år. Finsam, samarbetet för dem som har allra svårast att få jobb, ska tjäna in ytterligare 375 000 kronor, är det tänkt.

Att försörjningsstödet ska minska är det inte bara önsketänkande?

- Nej, säger socialchefen. Vi ska inspireras av kommuner som lyckats. Finansdepartementet vill ha en halvering.

Det skulle kunna betyda att försörjningsstödet kan bli ytterligare en miljon billigare för skattebetalare i Vadstena.

De kommunala sjuksköterskorna, omkring åtta tjänster, kommer nästa år att sortera direkt under socialchefen. Ungefär en halv tjänst kan komma att sparas in, men det är inte riktigt klart än.

Vätterngården ska spara 700 000 kronor, ungefär två tjänster. Kravet motiveras av att den fasta personalen på tre år ökat med nästan tio tjänster.

En tjänst på Wasagården försvinner och omvandlas till en tjänst som biståndshandläggare. Det betyder en ökning från nästan två till nästan tre handläggare.

- Biståndshandläggarna har en nyckelposition och är oerhört viktiga för att allt ska bli rätt, förklarar Francesca Larsson-Prata, ordförande i socialnämnden (m).

Socialnämnden gör också planer för framtiden. Vissa av dem väntas ge besparingar.

Träffpunkt, nattpatrull

Förutom det psykiatriska resursteamet, som ska jobba i hemmen, hoppas nämnden kunna skapa en träffpunkt för psykiskt funktionshindrade, helst på kvällstid då behovet anses vara störst.

En nattpatrull, som ska göra det möjligt för människor att bo kvar hemma, ska också skapas.

- Vi är en av mycket få kommuner som inte har någon nattpatrull, säger Viveca Kittredge.

Ett resursfördelningssystem väntar också i framtiden. Det kan närmast liknas vid en äldrepeng, en summa pengar efter vars och ens behov, som följer den som behöver omsorg eller stöd.

- I Mjölby kommun finns ett intressant exempel, berättar Viveca Kittredge.

Även för de åtta enhetscheferna och inom LSS-verksamheten (lagen om särskilt stöd), förestår betydande förändringar. Men då är vi måhända inne på budgeten för 2006.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om