Mycket turister i rörelse – dock få utländska besökare

I sommar tar semestern oss kanske inte utomlands som den brukar och många vänder sig till hemlandets resmål istället. Kan då mindre städer som Vadstena gynnas av pandemin?

Eva Svärd framför arbetsplatsen Adolfsnäs handelsbod på storgatan.

Eva Svärd framför arbetsplatsen Adolfsnäs handelsbod på storgatan.

Foto: Daniel Wyser

Vadstena2020-07-19 07:30

Solen har letat sin väg in över Storgatan i Vadstena och butikerna längs stadens huvudgata har börjat slå upp sina dörrar för dagens besökare. På Rådhustorget ljuder "Pärleporten" från en grupp musiker och människor cirkulerar nu i staden bland de olika affärerna. 

Vadstena är en stad med mycket historia som länge varit ett populärt resmål och jag är nyfiken på hur den stundande "hemestern" kommer påverka stadens handel och turism. Och om det kanske finns en, låt säga, positiv effekt för försäljningen i staden av coronapandemin. 

Jag påbörjar min orientering i staden med att vandra upp för storgatan till stadens turist- och infocenter för att få en konkret överblick över hur stadens turism påverkats av coronapandemin. Här träffar jag Anita Gustavsson som berättar att läget inte riktigt varit som vanligt hittills. 

– Upp tills nu har trycket hos oss varit mindre eftersom man så gott som varit handlingsförlamad under våren, men i takt med att många går på semester märker vi så klart av att fler kommer hit. Den stora skillnaden är att det är många fler svenska turister än utländska jämfört med hur det brukar vara, säger Anita Gustavsson.

Och för att ta reda på hur det ser ut med försäljningen och kundtrycket börjar jag nu jobba min väg ner för storgatan och förbi de många butikerna. Jag bestämmer mig för att först promenera tillbaka ner för gatan för att få en överblick av vilka butiker jag vill besöka för att sedan ta de på vägen tillbaka upp igen.

På Sporthörnan och Kopp och kanna är uppfattningen den samma som på infocentret. 

– Det vi märker är att det är färre utländska turister, och det är de som vi brukar uppleva som mer köpstarka än de svenska så vi är lite oroade över framtiden, säger Jörgen som jobbar på Kopp och kanna. 

Johan Karlsson jobbar på sporthörnan och menar också att det är för tidigt för att avgöra.

– Jag skulle inte påstå att vi ser så kallad positiv effekt av corona men än så länge ser det helt okej ut, men jag är rädd för ett litet tapp i slutändan, säger Johan Karlsson.

Sedan träffar jag Ussi Hedenskog som jobbar på Kungens glass på rådhustorget. Hon berättar hur kön nu mera brukar sträcka sig längre än någonsin förut trots färre utländska turister. 

– Det har nog mest att göra med att jag bara tar in ett sällskap i taget och att de i kön håller distans, vilket är bra. Försäljningsmässigt är det sig ganska likt men skillnaden är att jag nu kan sköta allting själv eftersom att jag släpper in kunder i ett lugnare tempo, så där går jag plus, säger Ussi Hedenskog. 

För att inte hålla upp den växande kön bakom mig ger jag mig vidare längre upp på Storgatan till Adolfsnäs handelsbod där jag träffar Eva Svärd. Hon och handelsboden har inte gynnats lika mycket av coronavirusets utbredning. 

– Just här och med min försäljning går det sämre och jag har under den senaste tiden inte haft lika mycket kunder som jag brukar. Men för vår handelsträdgård strax utanför stan har försäljningen ökat stort. Jag tror det är för att många ordnar hemma i sina trädgårdar under dessa tider, säger Eva Svärd.

Sist men inte minst stannar jag vid klädaffären Manfreds och träffar där Adam Manfredson.

– Hittills är det rätt normalt. I år tror jag kanske att mängden svenska turister som inte vanligtvis hade rest hit väger upp lite för bortfallet av de annars utländska, säger Adam Manfredson.

Klockan 10 på morgonen har storgatans butiker öppnat och invånare och turister börjat röra sig i staden.
Klockan 10 på morgonen har storgatans butiker öppnat och invånare och turister börjat röra sig i staden.
Vadstenas historia

Vadstena har bevarat mycket av sin medeltida miljö. Den äldsta byggnaden, Folkungaättens palats, byggdes redan på 1260-talet och blev under 1300-talet en del av Birgittasystrarnas första kloster. 

På stadens äldsta torg hittar du Rådhuset som tillkom kort efter att Vadstena fick sina stadsprivilegier år 1400. På Rådhustorget finns hus från varje sekel mellan 1400- och 2000-talet.

Vadstena slott byggdes som försvarsanläggning av Gustav Vasa på 1500-talet.

Källa: Upplevvadstena.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!