Vadstenaborna Ingegerd Lindaräng och Willy Fredriksson har också startat ett upprop, med affischer och namnlistor som sedan en tid finns runt om i staden.
- Nedläggningsbeslutet är huvudlöst och oacceptabelt ur kultursynpunkt, säger Ingegerd Lindaräng. Det får inte bli så att man bygger bostäder på järnvägsområdet.
I ett upprop skriver Willy Fredriksson: "Vi är många som nu med förväntan ser fram emot att få se kommunstyrelsens fredsduva landa på järnvägsområdet med en palmkvist i näbben."
- Politikerna får nog lyssna lite bättre på folket, säger Ingegerd Lindaräng och framhåller att frågan att säga upp järnvägsföreningen aldrig behandlats i kommunstyrelsen.
Anders Svensson, projektledare för Gotland Hesselby Jernväg vädjar till handeln i Vadstena att förmå kommunen att ta tillbaka uppsägningen av järnvägsföreningen.
Han menar att en museijärnväg som ligger i en tätort har extra stor dragningskraft och bedömer att 8 000 passagerare i Vadstena inte är orealistiskt om järnvägen tillåts överleva och utvecklas.
Järnvägsföreningen kämpar nu parallellt med en utvecklingsplan och en avvecklingsplan (som kommunen begärt). Föreningen tänker satsa stort inför veterandagen 31 augusti.
Bland annat ska föreningens stora ånglok, även kallat Harry Potter-loket, tas hem och visas upp. Avsikten är att visa vilka resurser som finns. Loket är utlånat till Tjustbygdens järnvägsförening.
- Även samarbetet med andra parter ska manifesteras på veterandagen för att visa vilka utvecklingsmöjligheter som järnvägen kan ge på sikt, säger Christer Brimalm i järnvägsföreningen.
Snart börjar tågen även att gå fram till Pilgrimsvägen.