Dykarlaget som grupperar sig under namnet Dykpark Vättern fick under hösten 2010 tillstånd av länsstyrelsen att dyka vid vraket Eric Nordevall som ligger på 45 meters djup vid ön Jungfrun.
Redovisning
Sedan 1999 råder dykförbud kring vraket men projektet som Dykpark Vättern driver syftar till att förbudet ska hävas till förmån för dykningar under kontrollerade former. Trots dykförbud sker dykningar vilket ofta leder till skadegörelse. Även stölder förekommer.
- Kan vi få till en dykpark i Vättern bidrar det till att skydda vraket, säger dykaren Erik Rådström som har stöd både från Länsstyrelsen i Östergötland och Sjöhistoriska museet i Stockholm.
Med dykningstillståndet, som gick ut vid årsskiftet, följde villkoret om omfattande dokumentation.
- Hemsidan blir vår redovisning till allmänheten, vi får många frågor, säger Erik Rådström.
Tio tidningar
Förutom att den ska berätta historien om hjulångaren ska man här kunna hitta information och bilder både från den senaste, och tidigare dykexpeditioner.
Redan i dag, tack vare sfärisk fotografering, kan den som knappar in ericnordevall.se beskåda vraket från fyra olika punkter. Den ska kompletteras med en modell i 3D.
Dessutom ska sidan innehålla ett artikelbibliotek.
- Vi vill publicera och länka till artiklar som skrivits från att vraket hittades till och med nu för att få en komplett historia, säger Erik Rådström.
Man börjar med att scanna in artiklar från när Nordevall hittades och fortsätter sedan med artiklar om dykexpeditionerna. Med tiden hoppas man kunna komplettera med fler artiklar från de senaste 30 åren.
Kulturreservat
Erik Rådström, amatördykare från Örebro, fick upp ögonen för Nordevallvraket tack var sin farbror Peter som också är dykare.
Samtidigt läste han om att det startats en dykpark utanför Dalarö i Stockholms skärgård, där det också fanns vrak som var belagda med dykförbud.
- Enda sättet att få dyka på ett vrak som har ett förbud är att skapa ett kulturreservat kring vraket. Då kan man tillåta dykningar med speciella guider, säger han.