Nytt projekt i Vadstena

En gymnasieskola på distans. Livslångt, flexibelt lärande. Det är möjligheter med Lär-centrum i Vadstena, som nu går in i en andra fas.

vadstena2004-09-04 06:20

I våras söktes pengar för ett projekt som syftar till att permanenta verksamheten vid Lärcentrum.

Vadstena fick, som en av tretton kommuner bland 100 sökande, nästan 300 000 kronor för att fortsätta att utveckla sitt Lärcentrum.

Flexibelt lärande

Och kommunala vuxenutbildningens rektor, Ann-Kathrin Hedberg, som skulle ha slutat i juni, fick sin tjänst förlängd ett halvår.

Pengarna kommer från Cent-rum för flexibelt lärande (CFL), det som förr hette Statens skola för vuxna, med säte i Norrköping och Härnösand.

Flexibelt betyder att man kan studera var som helst och när som helst, på nätterna eller när barnen flyttat hemifrån, exempelvis.

-- Vi är skyldiga att erbjuda den utbildning folk har behov av. Jag tycker inte att det riktigt har trängt in hos politikerna, säger Ann-Kathrin Hedberg.

Som behov räknas sådana kunskaper som människor behöver för att skaffa sig jobb eller för att växa i sitt yrke eller som person.

Studievägledning

-- Alla människor ska kunna komma hit och få studievägledning också, säger hon.

Hur kan man ordna kurser av olika slag på internet? Det ska projektet ta reda på. Dessutom ska lärare specialutbildas för det. Förutom Ann-Kathrin Hedberg, som är projektledare, ingår även Mario Pastor, matematik-lärare, och Anna Rosenquist, lärare i svenska, i projektet.

Samarbete ska ske med andra kommuner, särskilt med Kinda, Ödeshög, Boxholm, Valdemarsvik och Ydre, bland annat för att alla inte ska utarbeta samma kurser.

Projektet heter Livslångt flexibelt lärande med IKT-stöd. IKT utläses information, kommunikation och teknik. Grovt översatt betyder det att man studerar vid datorn, specialutvecklade kurser som nås via nätet.

Chat- och konferens

Eleven kan exempelvis mejla sina frågor till läraren, det kan finnas chat- och "konferensutrymmen", vilket kanske kan liknas vid ett debattforum eller en insändarsida.

-- Den här typen av undervisning kommer aldrig att ersätta vanlig, med möten mellan människor, betonar Ann-Kathrin Hedberg.

Det finns fler fördelar med den nya tekniken: eleverna kan få svar på varenda fråga.

-- Eleven blir mer synlig, säger Ann-Kathrin Hedberg.

Testkurs i vår

Till våren ska en testkurs ordnas, troligen i något av de ämnen som redan förekommer på komvux i Vadstena, matte, svenska, engelska, religion, historia, samhällskunskap, italienska eller tyska.

-- Det är väldigt bra att vi kan vara med om den här utvecklingen, tycker Ann-Kathrin Hedberg. Den innebär att det kan bli mycket lättare att studera på deltid och på kvällstid. Att inte vara beroende av tid och rum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om