Klosterliljorna blommar i skiraste vitt i Vadstenas örtagård. Anna Wadmark, klädd i rött, syns också väl där hon vandrar omkring bland rabatterna. Hon är den nya örtagårdsmästaren.
-- Jag känner starkt för örtagården, säger hon och ser ut över mormorsrabatten där de gammeldags växterna har samlats.
Rabatten är fortfarande lite i viloläge, endast några vårlökar och hålnunneörter blommar än så länge, desto massivare blommar klosterliljorna.
Dagen har varit lyckad. Som vanligt har stora skaror kommit till örtagårdens evenemang "Skåden liljorna" intill Klosterkyrkan, och örtagårdens folk finns på plats för att lära ut och sälja lökar av både klosterliljor och aftonstjärnor.
-- Hur luktar aftonstjärnan, frågar en besökare.
-- Rätt så svagt, svarar Anna Wadmark, och det är varken första eller sista gången hon kommer att få frågor om örtagården.
Förra veckan tillrädde hon offentligt på denna ansvarfulla post efter att ha blivit invald på årsmötet för Sällskapet örtagårdens vänner.
Förra örtagårdsmästaren, Kalle Gustavsson, fortsätter också i föreningen, framför allt genom att medverka i dess skrift.
Ett frivilligt uppdrag som Anna Wadmark har tagit på sig efter att ha blivit tillfrågad och lite tjatad på. Sin försörjning får hon genom att jobba på Varamo handelsträdgård. Dessutom har hon alltså örtträdgården och sin egen villaträdgård att tänka på.
Det är ju så rogivande och vilsamt att påta i trädgården.
Men hallå där, det kan ju vara rätt så stressigt också när alla ogräsen kommer upp?
-- Man får acceptera en viss nivå av ogräs och se till att göra trädgården lättskött. Och en del, till exempel kirskål, den kan man sedan äta upp. Det är nu det är dags att hålla efter genom att dra upp maskrosor och gräs. Ogräsen är snabba, därför måste man själv vara snabbare, menar hon.
I örtagården är hon inte ensam, varannan tisdag kväll möts örtagårdsfolket för att hålla efter trädgården.
Omkring sex, sju personer hjälper till ideellt med rensning, gräsklippning och annat som behövs.
Klosterliljeängen väntar de däremot med att klippa till senare på sommaren, då blommorna har vissnat. Det är en av hemligheterna till varför liljorna trivs så bra, en annan är den skuggning som äppelträden ger, en tredje att de har fått utveckla sitt rotsystem under lång tid.
För det vet Vadstenabor och andra, det är svårt att få en inplanterad klosterlilja att ta sig. Anna Hedlund, till exempel, har åter köpt ett par exemplar, men någon blomsterprakt liknande den i örtagården kan hon bara drömma om.
Stämningen är smått andäktig så här års. De flesta besökare betraktar klosterliljorna bakom staketet på behörigt avstånd.
Trots det funderar föreningen på att sätta upp skyltar som påminner om att liljeprakten inte ska beträdas. Men Anna Wadmark gör ett undantag för fotografens skull och tar en försiktig tur bland blomstren.
Fler evenemang blir det i sommar, dock inte längre något besök av radioprogrammet "Trädgårdags". Det är ju nedlagt sedan Ulf Schenkmanis gick bort i höstas.
Men vem vet, kanske Anna Wadmark kan locka dit programledaren Maj-Lis Pettersson för "Odla med P1" istället.
Hon var nämligen Annas lärare på hortonomutbildningen.