Peter Asthamn har bara en dag kvar på jobbet när vi träffas hemma i lägenheten i Vadstena. Han har drivit bageriet vid sidan av i ungefär ett år och nu ska brödbaket få mer av hans tid. Fast beslutet att satsa på bageriet handlar inte bara om bröd.
Peter är intresserad av downshifting, eller ”frivillig enkelhet”. Det går, kort beskrivet, ut på att minska sin konsumtion så att man kan arbeta mindre och få mer tid för det som är värdefullt i livet.
– Jag vill låta de tankarna göra ett mer konkret avtryck i min vardag, säger Peter om beslutet att lämna jobbet som handläggare på Arbetsförmedlingen.
Han är alltså arbetsförmedlaren som tycker att vi borde jobba mindre.
– Om man har mindre resurser leder det till att man gör ett mindre ekologiskt avtryck. Dessutom skulle fler komma in på arbetsmarknaden om vi delade på jobben.
Mer meningsfull vardag
Egentligen tror Peter att många skulle ha råd att jobba mindre, men man ser kanske inte den möjligheten.
– Vi översköljs av budskap om vad som är viktigt i livet, vad som gör oss lyckliga och lyckade. Men man kan bli lycklig av att välja bort utlandsresorna, säger han.
Inspirerad av Martin Lönnebo, författare och tidigare biskop, har han börjat skriva en tacksamhetslista. Varje kväll antecknar han någonting som har gjort honom glad under dagen. Möten med andra människor, en läs- eller filmupplevelse, en skön joggingtur eller att det växer på kolonilotten.
– Det är de vardagliga sakerna som gör mig lycklig, säger han.
Vill inspirera andra
Med åren har miljöengagemanget och intresset för downshifting strålat samman med bakningen. Idén om att starta ett bageri har ”legat och jäst ett tag”, berättar Peter.
Han har bakathemma under många år, gått kurser och besökt surdegsbagerier för att få inspiration. Där någonstans väcktes idén om att sälja bröd bakat på ekologiska och närodlade ingredienser. Honungen i Peters bröd kommer från en biodlare i Vadstena och mjölet köperhan av en lantbrukare i Ödeshög.
– Jag tror att många upplever det som positivt att veta vem som har bakat brödet och att det inte blir så många led mellan råvarorna och kunden, säger han.
Peter tar beställningar från vänner och säljer bröd och bullar via en butik i stan. Att det skulle bli ett surdegsbageri var mer eller mindre självklart. Det blir godare, mer saftigt bröd, menar han. Dessutom håller man sig mätt längre och kroppen kan lättare ta upp mineralerna från fullkornsmjölet.
– Det är nyttigare, fast det gäller tyvärr inte i det här fallet, säger han med en hänvisning till kanelbullarna på våra fat.
– Allt behöver ju inte vara nyttigt.
Fick kalla fötter
Det krävs en hel del mod för att lämna sitt jobb och prova någonting nytt. Till en början har Peter tagit tjänstledigt i ett halvår. För att trygga ekonomin kommer han jobba extra som personlig assistent.
– Det ska bli spännande. Det känns roligt att få vara ett verktyg i en annan människas liv, säger han.
Han kommer även fortsättningsvis att baka sitt bröd vid bänken hemma i köket. Kanske skaffar han en lokal längre fram, fast någon storskalig produktion lär det aldrig bli. Det är inte i första hand företaget som ska växa.
– Jag hoppas att det här ska få mig att växa som person.