Pilgrimscentrum vill förena kropp och själ

För tio år sedan hade Pilgrimscentrum i Vadstena kontakt med ett par hundra människor per år via brev, telefon eller besök. I dag uppskattar pilgrimspräst Hans-Erik Lindström antalet till 100 000.

Foto:

VADSTENA2007-06-20 00:00

Pilgrimscentrum kan inte ligga vackrare. Mellan Rödtornet och Klosterkyrkan, omgiven av den grönskande örtagården, bedrivs verksamheten som blivit känd i vida världen, från oss i norden till européer och boende i såväl Australien som i Sydamerika.

Hans-Erik Lindström har varit med och byggt upp verksamheten med dess sju nyckelord som ska känneteckna Pilgrimscentrum.

- Vi väver vårt tänkande kring långsamhet, enkelhet, frihet, bekymmerslöshet, tystnad, delande och andlighet, säger han efter att vi slagit oss ner vid ett bord i skuggan av ett träd.

"Sökare eller agnostiker"

Bakom oss sitter några besökare och fikar och mot en vägg står en samling vandringsstavar uppradade i väntan på en ledsagare.

Hans-Erik Lindström berättar att allt fler människor söker sig till Pilgrimscentrums verksamhet.

- De är trötta på yta, snabbhet och materialism. Mellan 30-40 procent är sökare eller agnostiker. En del har också olika problem.

Han berättar att en stor del av besökarna är medelålders kvinnor och män som kommit till en punkt i livet då de känner sig snopna över att det inte har mer att erbjuda, trots att de själva önskar sig det.

Från Pilgrimscentrum i Vadstena sker inte bara dags- och helgvandringar utan platsen är för många också startpunkt mot andra delar av världen som Trondheim, Rom eller Santiago de Compostela i Spanien. Enligt Hans-Erik Lindström lämnas ingen som vandrar oberörd. Snarare kommer många till en insikt och förändrar sitt liv att leva därefter.

Monotont vandrande

- Det som var viktigt förr bli mindre viktigt. Det är livsfarligt att ge sig ut på en vandring om man inte vill förändras, säger han och ler.

Han försöker förklara hur människor, när de ger sig av, är fullmatade med tankar och funderingar som sakta men säkert mattas av i det monotona och ofta också tysta vandrandet.

- Det här är såväl mental som fysisk friskvård.

Att vi lever under mycket stress i en allt mer informationsrik värld, tror Hans-Erik Lindström är en bidragande orsak till att intresset för vandringar, såväl i grupp som på egen hand, växer sig starkare för varje år. När Pilgrimscentrum startade 1997 fanns det människor som ifrågasatte verksamheten.

- Vi möttes av misstro i början, "gå ut och knalla på gatorna".

I dag har Pilgrimcentrum kontakt med cirka 100 000 personer per år.

- Jag är överväldigad och kunde inte i min vildaste fantasi förvänta mig att det skulle bli så här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om