Politiker vill ha friår från ny lagstiftning

VADSTENA2005-02-05 00:00

Kommunpolitiker måste av ekonomiska skäl välja vilka lagar som skall följas. Tommy Palmqvist föreslår ett friår från ny lagstiftning.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Vadstena konstaterar i sin verksamhetsplan för i år att 65 procent av den lagstadgade tillsynen måste väljas bort. Kontrollen av bland annat livsmedelslagen blir "mycket eftersatt". Just miljö- och hälsoskyddsnämndens politiker har vid upprepade tillfällen markerat att nämnden inte förmår följa lagen, i det här fallet främst miljöbalkens regelverk.

-- Det är helt klart otillfredsställande. Miljö- och hälsoskyddsnämnden är den nämnd som varit tydligast. Skulle vi göra samma genomgång hos till exempel socialnämnden eller barn-och utbildningsnämnden så skulle vi få en lista som ser ännu värre ut, säger Tommy Palmqvist (s), kommunstyrelsens ordförande i Vadstena.

-- Som kommunpolitiker blir vi mer och mer trängda. Vi får fler och fler lagar att följa men mindre och mindre pengar från staten. Det är en omöjlig situation samtidigt som regeringen kräver att kommunerna skall ha en ekonomi i balans, säger han.

Miljön prioriteras lägst

När kommunens politiker läser lagarna för skola, socialtjänst och miljö- och hälsoskydd så prioriteras miljöbalken lägst.

-- Vi prioriterar skola och social verksamhet som tyngre än miljöbalken, rätt eller fel, men det är så vi gör, konstaterar Tommy Palmqvist.

Konsekvensen är att kommunens politiker i praktiken väljer, eller tvingas välja, vilka lagar som skall följas.

-- Ja, ytterst blir det så, medger Tommy Palmqvist.

Böter finns inte

Någon risk för repressalier finns knappast. Länsstyrelsen kan endast konstatera att kommunerna inte klarar det de åläggs. Någon sorts "böter" finns inte.

Livsmedelsverket skall inspektera kommunerna vart annat år. För Vadstenas del har det blivit sju år mellan besöken. Kommunledningen i Vadstena har försökt göra regeringen uppmärksam på svårigheterna, att kommunerna åläggs allt fler uppgifter.

-- Men vi får inga svar. Det finns en utredning, säger de.

-- Det är ett demokratiskt problem. Man kan inte sitta på ett ställe och stifta lagar som någon annan skall följa men inte klarar ekonomiskt.

Tommy Palmqvist föreslår att riksdagen tar ett friår från lagstiftning.

-- Friår är populärt och riksdagen skulle behöva ett friår från lagstiftning. Vi har alldeles för många lagar redan.

-- Vi måste titta väldigt kritiskt på vad lagstiftarna har tänkt sig och hur det blir i praktiken, säger Tommy Palmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om