Psykvården och den rättspsykiatriska vården har fått strålkastarljuset på sig efter de senaste årens uppmärksammade våldsdåd.
Platsbristen är stor inom den rättspsykiatriska vården.
- Men vi har fått bättre gehör för vår resursbrist, säger klinikintendenten Kjell Andersson vid rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena.
Något formellt beslut är ännu inte fattat i landstinget. Men allt lutar åt att tio nya platser inrättas i det tomma hus som tidigare var avdelning 19 och 20 inom Birgittas sjukhus. Där skall också finnas fyra utslussningsplatser.
Vid rättspsyk i Vadstena görs inte längre några rättspsykiatriska undersökningar, det som kallats "stor sinnesundersökning". Undersökningarna görs i bland annat Huddinge.
Rättspsyk i Vadstena är en ren vårdinrättning med speciella platsproblem: alla vet att patienter kommer men ingen vet hur länge de blir kvar. Det handlar vanligen om tre--fyra år men allt beror på behandling och möjlighet till tillfrisknande.
Vårdtiden kan inte i förväg tidsbegränsas som inom kriminalvården. Länsrätten beslutar om en patient kan lämna rättspsyk.
- En patient kommer aldrig ut om inte bostad i någon form och sysselsättning är ordnad. Det är rätt höga krav som ställs, säger Kjell Andersson.
- Vi vet att hälften av alla som genomgår rättspsykiatrisk undersökning bedöms lida av en allvarlig psykisk störning, konstaterar han. Därmed blir patienterna ett fall för rättspsyk i bland annat Vadstena, en av landets stora regionkliniker.
Kjell Andersson brottas ständigt med platsbristen. Kliniken i Vadstena är konstant fullbelagt - om inte överbelagd.
- Det händer varje vecka att vi ringer runt till andra sjukhus för att försöka skaffa platser. Det är ett mycket bekymmersamt läge, säger Kjell Andersson.
Det finns heller ingen respittid. En person som döms till rättspsykiatrisk vård skall in omgående. Här finns inga prioriteringsmöjligheter, inget läge att fördröja intagningen. Platser måste fram.
Rättspsyk i Vadstena har hundra anställda varav ungefär 75 är vårdpersonal.
- Det kan verka många på 46 vårdplatser men vi förväntas klara ut alla situationer själva, dygnet om, året om, påpekar Kjell Andersson.