De förtroendevalda kommunrevisorerna anlitade revisionsfirman Ernst & Young som granskade nämndprotokoll från 2005-2007. Frågan som ställdes var: "Fungerar styrningen ändamålsenligt vid beslut och återrapportering av vidtagna åtgärder?".
Och svaret blev ett ganska grundmurat "Nej".
Revisorerna anser att beslut om exempelvis nedskärningar inte följts upp tillfredsställande, så att man kan se vilka effekterna blev.
I flera fall gick det inte ens att hitta någon redovisad återrapportering, vilket revisorerna ser allvarligt på.
- Barn- och utbildningsnämnden tycks föra över sina underskott på kommunstyrelsen vilket medför att nämnden inte aktivt arbetar med frågan hur budgeten ska anpassas till uppdragen, skriver revisorerna.
I socialnämnden var protokollen ofta ofullständiga, vilket gjorde att det var svårt för revisorerna att avgöra frågans status. Besluten ansågs vaga och svåra att tyda.
Enligt revisorerna har det gått slentrian i socialnämndens sätt att hantera alla redovisningar om underskott. Effekter av kostnadsminskningarna redovisas dåligt.
En liknande undersökning av socialnämnden gjordes 2004. Även då framfördes samma typ av kritik.
- Granskningen ger vid handen att nämnden inte vidtagit någon förändring utifrån den revision som gjordes år 2004. Det är anmärkningsvärt, skriver revisorerna.
BUN får beröm för en betydligt tydligare protokollföring än socialnämndens. Men båda får kritik för dålig återrapportering.
Revisionen påpekar att det troligtvis sker informellt, men anser att detta inte räcker.
Nu föreslår man att nämnderna förbättrar sina rutiner så att det klart framgår vad som beslutats, hur och att det verkställts.