Så blir framtiden för Vadstenagymnasiet

Motala är redo att ta över Vadstenagymnasiet. Nästa vecka sker förhandlingar med facken om övertagandet av personalen.

Framtid. Vadstenagymnasiet lever vidare – i Motala.

Framtid. Vadstenagymnasiet lever vidare – i Motala.

Foto: Emmilie Engström

Vadstena2017-05-27 08:00

Beslutet att lägga ner Vadstenagymnasiet väckte reaktioner på skolan. Men så kom besked från Motala kommun att man var ytterst intresserade av att turismutbildningen skulle finnas kvar. Därför ville man, bland annat med tanke på den planerade Lalandiaetableringen, gärne se att programmet lever vidare. Därför var man beredd att ta över verksamheten.

– Det här är ingenting som vi gör av ren snällhet mot Vadstena utan det här är egentligen ren egoism. Det kom som en skänk från ovan att vi skulle kunna få ett färdigt och fungerande koncept med den här utbildningen, säger Motalas bildningschef Johnny Thorén.

Nu fortsätter arbetet med övertagandet.

– Vi går vidare med det nu. Nästa vecka har vi så kallade inrangeringsförhandlingar med facken och vi har startat arbetsgrupper med personal från Carlsund och Vadstena för att titta på hur vi ska jobba framöver, säger Johnny Thorén.

Lärarna på Vadstenagymnasiet har alla erbjudits att följa med när Motala tar över. 17 av 19 anställda har i dagsläget tackat ja till erbjudandet.

– Det känns bra att de vill vara med och bygga upp hotell- och turismgymnasiet i vår regi, säger Johnny Thorén.

Planen är att de elever som till hösten ska börja årskurs 2 och 3 ska gå kvar i Vadstena det kommande läseåret. Därefter flyttas verksamheten in till Motala. Där planerar man också att nästa höst starta en årskurs 1.

– Vi tror att utbildningen kommer att vara på Carlsund framöver. Första året nu blir i Vadstena, men de som börjar tvåan nu kommer att gå i Motala sitt sista år, sägen Johnny Thorén.

De elever som i dag går på samhällsprogrammet på Vadstenagymnasiet kommer vid flytten att istället börja på Platengymnasiet. Även de elever från introduktionsprogrammet som Vadstena tagit hand om åt Motala kommun ska flyttas tillbaka 2018.

Under det kommande läseåret kommer Vadstena kommun att fortsätta sköta internatet som flera av Vadstenagymnasiets elever bott på. Samtidigt tittar man i Motala på hur det ska lösas här efter en flytt.

– Vi har ju inget internat i dag, men vi har riksidrottselever som kommer utifrån och där har vi diskuterat att vi skulle behöva någon form av internatlösning. Det här skulle alltså bli en lösning som gynnar även våra befintliga elever, säger Johnny Thorén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!