Så ska friluftslivet få ett lyft

Kommunens nya fritids- och friluftsplan ska ligga till grund för vad som behöver göras och vad som ska prioriteras när det gäller idrottsanläggningar och friluftsstråk.

Kultur- och fritidsstrateg Markus Lindberg ser den nya planen som ett verktyg vid planering av olika isatser inom fritidområdet.

Kultur- och fritidsstrateg Markus Lindberg ser den nya planen som ett verktyg vid planering av olika isatser inom fritidområdet.

Foto: Katarina Hydén

Vadstena2019-07-09 14:00

Vid senaste sammanträdet i kommunfullmäktige antogs Vadstena kommuns fritids- och friluftsplan. Någon sådan plan har inte funnits i kommunen tidigare. Planen fungerar som en övergripande ram för det som rör fritid och friluftsliv i kommunen. Utifrån den kan man sedan bryta ner det på andra nivåer såsom verksamhetsplan för året och konkreta handlingsplaner för specifika områden eller åtgärder.

– Som ett exempel behöver det finnas flera märkta stråk för vandring och promenad nära tätort, säger Markus Lindberg, kultur- och fritidsstrateg i kommunen.

Ska man skapa ett sådant stråk kan den här planen användas i samverkan med andra planer i kommunen såsom platsvarumärket och folkhälsoplanen för att skapa ett stråk där olika aspekter vägs in.

Planen innebär också att det finns ramar som kan ligga till grund för ett mera långsiktigt arbete. Samtidigt påpekar han att planen inte ska vara statisk utan kommer att revideras och hållas aktuell.

– Planen har ett värde i sig eftersom man går igenom vad man har, vad man behöver göra och vad som ska prioriteras, säger han.

Han anser att det är bra att man även sammanställer vad som inte ska prioriteras.

– Man kan inte göra allt på en gång. Varken Rom eller Vadstena byggdes på en dag och man kan inte göra allting samtidigt, säger han.

Planen gör också att alla har samma utgångspunkt, vilket underlättar då många åtgärder berör flera olika förvaltningar.

Framtagandet av fritids- och friluftsplanen har varit ett utdraget arbete där såväl kommuninvånare som föreningslivet fått tycka till. Genom att planen har funnits i arbetsversioner har det funnits något konkret att ha synpunkter på.

– Det är mycket svårare att ha synpunkter om det inte finns något att tycka till om, säger Markus Lindberg.

Utgångspunkten är en dialog med föreningslivet och den dialogen ska fortsätta framöver.

Inventeringen av anläggningar och dialogen med föreningslivet har skapat ett underlag där man både kan se vilka lokaler och anläggningar som finns och vilket renoveringsbehov som föreligger.

På så vis kan man agera i tid och kan sätta in renoveringsinsatser så som man nu påbörjat när det gäller simhallen.

– Man gör det stegvis och framförallt att man gör det medans det är tid, säger han.

Genom att kunna överblicka idrottsanläggningarnas renoveringsbehov kan beslut tas om ekonomiska medel till renovering ska avsättas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om