Vadstena kommuns ledningsgrupp presenterade nyligen nästa års budget där nettokostnaderna väntas uppgå till 268 miljoner kronor. De räknar då med ett nollresultat i slutet av året.
Året därpå hoppas man på ett överskott på 38 000 kronor, medan det till år 2007 väntas bli ett underskott på 1,5 miljoner.
I ledningsgruppen ingår kommunchef Margareta Cederberg, socialchef Viveca Kittredge, samhällsbyggnadschef Jörgen Haslum, barn- och utbildningschef Christer Lordh samt servicechef Leif Gustavsson.
Nu presenterar oppositionspartierna (centern, folkpartiet, kristdemokraterna och miljöpartiet) sina förslag på hur budgeten på sikt kan bli bättre och även skulle ha kunnat vara bättre i dagsläget med en annan framförhållning.
-- Vi kunde ha haft en bättre ekonomi om vi satsat mer på samarbetet med andra kommuner men också på nybyggnation, anser Anders Agnemar (c).
I oppositionens förslag står det också att de önskar att kommunen ska skapa förutsättningar för att få ner de höga sjukskrivningstalen samt att ge turistverksamheten ordentliga resurser till ledning, samverkan och marknadsföring.
Att det redan pågår arbeten kring ovan nämnda förslag är Anders Agnemar medveten om, men han önskar att mycket av det skulle ha prioriterats långt tidigare. Då skulle kommunen i dag haft ökade resurser, resurser som skulle kunna användas till att stärka barn- och ungdomsverksamheten med. Det skulle kunna ge äldreomsorgen mindre besparingar och Destination Vadstena kunde få resurser att anställa en turistchef. Dessutom anser man att det skulle vara möjligt att tillsätta en heltidstjänst som miljöinspektör.
De fyra representanterna för oppostionen Anders Agnemar (c) Åke Gustavsson (kd), Ingemar Lindaräng (fp) samt Sandra Ivanovic (mp) har också synpunkter på den delade kommunalrådstjänsten mellan Tommy Palmqvist (s) och Caroline Unéus (m).
-- Vi kan gärna ha två kommunalråd men då två halvtider, säger Ingemar Lindaräng.
För närvarande upptas 1,5 tjänster för posten vilket skulle innebära en besparing på 250 000 kronor per år om en halvtid togs bort.
Även här yrkar oppositionen att de 250 000 kronorna skulle kunna används för ungdomsverksamhet av olika slag.
Sandra Ivanovic poängterar också vikten av att ha en fungerande kollektivtrafik. Att såväl boende i de centrala delarna av Vadstena som de på landsbygden ska kunna ta sig till arbete och fritid på ett tillfredsställande sätt. Att turer dras in och att ytterligare turer riskerar att försvinna är inte något hon accepterar.
-- Kollektivtrafiken fungerar inte, säger hon bestämt.
Sandra Ivanovic anser inte att Vadstena kommun tar sitt ansvar när det gäller åtskilliga frågor i kommunen. Som exempel nämner hon ungdomsgårdsfrågan.
Hon nämner också årligen återkommande arrangemang där det ofta är enskilda personer eller organisationer som ansvarar för att de blir av.
-- Min drivkraft är att få Vadstena kommun att stötta mer, säger Sandra Ivanovic.