Nu kommer helikoptern in över slätten, utflugen från Malmen i Linköping. Med på övningen finns bland annat försvarsmaktens inspektörer som noterar allt som händer och sker. Försvarets nya helikopter 15 ska testas i olika situationer. Därför är detta också ett gyllene tillfälle för Vätterns sjöräddning och båten Skeppsskär.
Janne Asph, ansvarig för sjöräddningssällskapet i Vadstena, kör följebåten och hustrun Irene sköter radiokommunikationen med räddningsbåten. Båda är mycket uppskruvade inför övningen. De förstår vad den betyder för deras verksamhet på Vättern.
- Vi har aldrig tidigare övat med helikoptrar. Det går inte att komma ifrån att vi skulle ha stor hjälp av helikopterflottiljen om någon var nödställd på Vättern, säger Janne Asph, ansvarig för sjöräddningen i Vadstena.
Övningen på plats är förhållandevis enkel i sina moment. En person som befinner sig ombord på räddningsbåten har blivit hastigt sjuk och måste till sjukhus. Helikopterpersonalen ska skicka ner en ytbärgare, sedan en läkare. Efter en kort kontroll hissas patienten upp, sedan läkaren och sist ytbärgaren.
Försvaret har beställt 20 stycken helikopter 15 från Italien. Modellen är av typen Agusta 109 och ska ersätta flera av försvarets gamla helikoptrar. Just den här helikoptern är bland annat utrustad med vinsch, infrarött söksystem, mörkerseendeutrustningen NVG (night vision goggles), och AMS Stramp - en styrautomat som kan hovra, vilket är mycket speciellt för den här typen av helikopter.
Helikopterns rotorblad river upp sjön så att det skvätter ett skimmer av fina droppar mot oss. Nu är läkaren uppe i luften och på väg in i helikoptern. Och så ytbärgaren.
- Vad maffigt. Och vilken säkerhet det är att vi har helikopterflottiljen så nära, säger Irene Asph.
Övningen är inledningen på ett samarbete som kan betyda mycket för båtfararna på Vättern. Förhoppningen är att det ska bli fler, regelbundna övningar i framtiden.
Sjöräddningssällskapet i Vadstena har täckt stora delar av norra Vättern. Båten Skeppsskär är rustad och sjöklar mellan slutet på mars och början på september. Personalen på 15 personer arbetar ideellt i tre lag. Verksamheten kostar cirka 150 000 kronor per år, varav ungefär tio procent finansieras med hjälp av sponsorer. Svenska sjöräddningssällskapet har inget statligt anslag. Intäkterna kommer från cirka 26000 medlemsavgifter, försäljning av medlemsartiklar, gåvor och testamenten.
- Här har vi svårt att få sponsorer eftersom det inte finns samma naturliga närhet till sjön här som längs kusterna, säger Janne Asph.
Nästa säsong kommer även en räddningsbåt med station i Karlsborg att finnas tillgänglig på Vättern.
Båten Skeppsskär är i snitt ute på mellan 15 och 20 räddningsuppdrag varje säsong.