Mötet, som tillkommit på Vadstena kommuns initiativ, inleddes med att prästen Truls Bernhold berättade om klosterverksamheten på fängelserna i Kumla och Skänninge. Han betonade vilket strängt urval som görs av interner som vill "gå i kloster" och påpekade att detta program kanske endast passar en femtedel av alla interner.
- Klostervistelsen har gett mig otroligt mycket kraft, att jobba med mig själv och inse vad jag vill göra i framtiden. Jag har blivit starkare som person, intygade internen Christer från klostret S:ta Ingrids hus i Skän- ningeanstalten.
- Vad händer med de killar som inte klarar det? frågade någon i publiken.
- Under åtta år är det ingen som har hoppat av, svarade Truls Bernhold, tilltänkt kaplan vid Mariagården.
- Varför har den omoderna Mariagården mitt i Vadstena och nära turistcentrum valts ut? Det finns lämpliga fastigheter på Birgittaområdet. Planerna skapar oro, menade Gunnar Hasselberg.
Moder Karin från Birgittasystrarna bedyrade att lokalerna skulle räcka till 8 interner när de tidigare räckt till 18 Mariadöttrar.
- Att det är omodernt tror jag faller Truls på läppen. Husen behöver renoveras och då får internerna en känsla för och kärlek till husen.
Hasselberg ville också veta om några livstidsdömda skulle komma till Vadstena. Men Truls Bernhold förklarade att endast personer med tidsbestämt straff kan slussas ut från kriminalvården.
Han påpekade att det inte är religion utan sig själva som internerna ska söka under klostertiden.
Roland Adolfsson kritiserade också att verksamheten planeras mitt i centrala Vadstena, i en medeltida miljö och i närheten av en parkeringsplats (Rödtornets) som kan inleda i frestelser. Han var övertygad om att behandlingshemmet kräver en planändring.
Men han fick mothugg från flera håll.
- Vad har det för betydelse att verksamheten ligger i en medeltida miljö? undrade en kvinna som inte fick något svar.
En biltjuv stjäl inte varenda bil, förklarade Bodil Eriksson, fängelsepastor i Sundsvall:
- Internerna säger att det verkliga straffet börjar när man kommer ut. Bemötandet är A och O. Vi ska inte vara så rädda.
Då applåderade mötet.
Bygg- och miljönämndens ordförande Gary Sparrborn (m) medgav att detaljplanen för området kan behöva justeras.
Kommunalrådet Caroline Unéus (m) betonade att inga beslut är fattade. Kriminalvården kanske måste göra en upphandling av behandlingshemmet.