I skrivelsen, som registrerades hos Arbetsmiljöverket den 27 mars, står att problemet på skolan är komplicerat. Det uppges ha pågått länge och många människor sägs vara inblandade eller påverkas på olika sätt.
Skyddsombudet avstår från att försöka ge en närmare beskrivning av läget men uttrycker att "en opartisk utredning är vad vi behöver".
Känner du till att skolan anmälts till Arbetsmiljöverket?
- Ja, jag har blivit informerad av skyddsombudet, säger Anneli Dahlqvist, rektor på Vadstena folkhögskola som i sin tur meddelat delar av skolans styrelse.
Har ni problem på skolan?
- Jag vill inte diskutera skolans interna angelägenheter i tidningen utan vi ska försöka rätta till eventuella problem, fortsätter Dahlqvist.
Hon medger dock att hon vet vad anmälan handlar om. Av hänsyn till de anställda vill hon däremot inte gå in på det närmare.
Så det finns problem?
- Det är uppenbart när det finns en inspektionsbegäran.
Gunnar Jivegård, suppleant i Vadstena folkhögskolas styrelse, säger att han inte är förvånad över att skolan anmälts.
- Jag vet att det sedan tidigare varit en del sjukskrivna på grund av olika typer av stressfaktorer och det har funnits många problem ända sedan förra rektorn fick avgå. Det finns mycket i bagaget, säger Jivegård som rent av tror att det kan vara nyttigt om skolan granskas.
Ingrid Gidlund, biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöverket, säger till Corren att anmälningarna tidigare handlade om mer påtagliga fysiska skador ute på arbetsplatserna, men att det på senare år skett förändringar där psykosociala problem i arbetsmiljön nämns allt oftare.
- Vi är mer uppmärksamma på problemen som kan ha med exempelvis arbetsorganisation och stress att göra, säger hon. Corren har även sökt skyddsombud Martha Magyar samt biskop Martin Lind från Linköpings stift, som är huvudman för skolan för en kommentar, utan resultat.