-- Jag accepterar spelets regler, säger han. Bolagsstyrelsen och jag hade olika uppfattningar om hur ett allmännyttigt bostadsbolag ska drivas.
Vi träffas efter Vadstena Forum, ett möte mellan forskare, politiker och praktiker. I år har samtalen handlat om vårt förhållande till energi, hur vi bor, lever, reser.
Sören Niklasson har just utnämnts till hedersledamot i Vadstena Forum, som han var med och startade för 17 år sedan.
-- Vi har allt det som efterlystes, individuell mätning av energin i boendet, konstaterar han belåtet.
Sören Niklasson är fortfarande "vi" med VFAB. 29 års ränder går inte ur så lätt.
I Birgittas Trädgårdar, som byggdes i slutet av 1990-talet, finns individuell mätning av kallvatten, varmvatten, värme och el. Det är Sören Niklasson nöjd med. Att utveckla boendet har varit en hjärtefråga för honom. Han tar gärna ordet skönhet i sin mun.
-- Antingen bygger man så billigt som möjligt eller så satsar man på kvalitet, som står för långsiktighet.
Kvalitetsmål måste man ha, tycker han.
Kanske var det andra etappen av Birgittas Trädgårdar, de åtta små grå hyresvillorna nära Vätterngården, som blev Sören Niklassons fall.
-- Blågrå, rättar han.
De kostade två miljoner kronor per lägenhet.
Åtta offertförfrågningar gav endast ett svar. Konkurrensen var inte precis mördande. Diverse turer bidrog också till det höga priset.
-- Men nu byggs hus för tre miljoner på tomter intill, påpekar Sören Niklasson och syftar på de planer som Karlsson Hus har.
Han bor på Sjögatan, granne med nunnorna och katolska kyrkan. Dit flyttade han redan när området klassades som slum i folkmun. I den muromgärdade trädgården växer magnolia, buskpion och spaljérade aplar. En skyddad oas.
Där finns också ett gammalt magasin från 1480-talet med tjocka stenväggar och valv. Det är inrett som krog.
Men Sören Niklasson drömmer om att inreda ett snickeri där. Han började som byggnadssnickare.
Gör det själv och sätt dig ned och ta en kopp kaffe, ska det stå på en skylt därinne.
-- En social tillvaro, säger Sören Niklasson.
Snickeriet som en förevändning för mänskliga möten.
Från att ha varit snickare blev han förvaltare och ville inte bygga så slarvigt som skedde under miljonprogrammet. Det började med ombyggnaden av Asylen, fortsatte med Sjökvarteren och Birgittas Trädgårdar.
-- Om man ska tävla med hus som stått i ett par hundra år ställs det krav, förklarar han.
Han är övertygad om att hur än domen över honom låter idag så kommer husen att tala i framtiden.
-- Det trösterika är att husen står kvar som exempel.
Även om det finns stor efterfrågan på bostäder i Vadstena idag så gäller det inte miljonprogrammets hus, påpekar Sören Niklasson.
-- Ingen flyttar från Söderköping till miljonprogrammet i Vadstena.
-- Det finns stor efterfrågan på bra, sunda och vackra hus, framför allt vackra. Vi ska inte bygga för oss som redan bor i Vadstena.
Sören Niklasson har kritiserats för att ha varit alltför dominerande.
-- Jag var mycket bestämd om vad jag ville ha, medger han.
Etapp två av Birgittas Trädgårdar stoppades till att börja med, genom hyresgästföreningens lobbyverksamhet, anser Sören Niklasson. Anledningen var ett krav, med rötter i 1970- 1980-talsidéer, om att allmännyttan ska bygga billigt.
Men billigt blir dyrt i längden, det hade Sören Niklasson upplevt i sin roll som förvaltare. Energikrisen gav fukt och mögel, nya plastiga målarfärger gav paneler med röta.
-- Byggmarknaden säckade ihop och konkurrensen försvann i början av 1990-talet, säger Sören Niklasson. Det blev omöjligt att bygga hus som skulle betala sig redan efter tre år.
Åtta små gråblå hus betalar sig kanske först efter 13 år. Sören Niklasson kallar dem för ett debattinlägg. Men han påpekar att han inte var ensam om att besluta att de skulle byggas. Flera ledande politiker deltog också. I dag har husen sålts till HSB.
Det har också antytts att VFAB under Sören Niklassons tid skulle ha försummat underhållet på fastigheterna.
-- Fel! utbrister han. Vad innebär det? Eftersatt underhåll är grovt. Det är om lägenheterna inte längre går att hyra ut. Så har det inte varit.
-- Jag ville inte ha generellt underhåll, utan snarare laga än bygga om. Laga fönster i stället för att byta fasad. Nya fönster ger inte ny hyra.
Enligt Sören Niklassons uppfattning försvinner nu stora vinster ur VFAB genom uppgörelsen med HSB.
-- Vem som helst kan bygga med de subventioner som HSB får, anser han.
-- Hyresgästerna får betala.