-- Det är befriande att vi fått ett besked om turistbyrån. Kommunen måste acceptera att turismverksamheten är en kommunal angelägenhet.
Det säger Bengt-Olof Persson, ordförande sedan sex år i drygt 20-åriga Vad-stena guideförening med närmare 60 medlemmar.
De många guiderna i Vadstena har hållit ångan uppe under den turbulenta tid då turismorganisationen diskuterats. Alla, som har något med turismen att göra, väntade spänt på anbudssvaren och kommunens besked.
Ett enda anbud inlämnades. Och det avvisades av kommunstyrelsen.
-- Det känns bra att turistbyrån drivs vidare i kommunal regi. Nu kan vi kanske börja bygga upp en verksamhet igen men korta beslutsvägar, säger Bengt-Olof Persson.
Han hoppas nu närmast på ett nära samarbete mellan turistbyrån och guideföreningen.
-- Vi kan inte vara utan dom och dom kan inte vara utan oss, konstaterar han.
Guideföreningen kan erbjuda guidningar på sex språk förutom engelska. Föreningen ordnar kurser, föredrag och resor och ser till att guiderna utbildas fortlöpande.
"Storsäljaren" bland de guidade visningarna förra året var nattvandringarna i Vadstena slott. Nattvandringarna drog in 400 000 kronor brutto.
-- Det lär bli samma summa i år, en stor summa i förhållande till andra visningar i Vadstena. Man kan säga att nattvandringarna håller alla andra visningar uppe ekonomiskt, konstaterar Bengt-Olof Persson.
Bengt-Olof Persson tror att turismorganisationen i Vadstena behöver "en stark man", eller för all del kvinna. Någon turistchef har inte funnits i turiststaden Vadstena på många år.
-- Vi måste ha någon som står emot när det blåser, som har förtroende från olika håll och som kan engagera folk. Allt skall vara möjligt och mycket är vunnet genom att vara positiv, säger guideföreningens ordförande.
Han tror att det behövs "uppsökande verksamhet", bäst kanske genom en säljare som uppmärksammar företag och organisationer på Vadstenas företräden som besöksort. Stora arrangemang, kurser och konferenser kan överlåtas till någon privat aktör men i nära sam-arbete med turistbyrån.
-- Det vi är bäst på skall vi syssla med själva. Det vi inte är bra på skall vi överlåta åt andra, sammanfattar Bengt-Olof Persson.
Det viktigare omedelbart är att kommunen ställer ekonomiska resurser till turistbyråns förfogande.
-- Titta vad Motala har lyckats med. Där har den kommunala turistbyrån utsetts till den bästa i Sverige.
-- Vi kan också bli bäst, och det måste självklart vara vår målsättning, om kommunpolitikerna ger oss chansen.