Från Norrköping till Vadstena: "Jag ser det som en nystart"

Ulrika Eriksson från Norrköping riskerade uppsägning i varslet inom Region Östergötland. Men hon erbjöds ett alternativ: en ny tjänst i Vadstena.

Ulrika Eriksson ser positivt på bytet till ny tjänst inom Region Östergötland.

Ulrika Eriksson ser positivt på bytet till ny tjänst inom Region Östergötland.

Foto: Thomas Möller

Vadstena2024-09-07 08:21

I februari gick Region Östergötland ut med ett varsel som omfattade 900 anställda. Bakgrunden: det allvarliga ekonomiska underskottet i hälso- och sjukvården, som under 2023 uppmättes till ett minus på 1667 miljoner kronor. 

Nu under hösten börjar varslet bli verklighet för de anställda inom regionen. Men medarbetare som riskerar uppsägning, men som har rätt kompetens, kan få erbjudande om annan tjänst. Ett stort pussel håller på att läggas, men hanteringen har väckt kritik bland annat för att flera endast fått 48 timmar på sig att bestämma sig. 

En av de personer som fick frågan var Ulrika Eriksson, 20 år från Norrköping.

Hon arbetar sedan ett år tillbaka på Vrinnevisjukhuset i Norrköping som undersköterska på geriatriska akutvårdskliniken. I torsdags fick hon ett telefonsamtal av HR-avdelningen på Regionen med erbjudande kring omplacering till Vadstena. 

Ett erbjudande hon inte behövde någon längre betänketid på.

– Jag tackade ja till tjänsten dagen efter, säger hon.

Hur känner du inför omställningen? Att lämna ditt jobb för en tjänst i en ny stad?

– Jag är mest taggad på något nytt, säger Ulrika Eriksson med en överraskande entusiasm.

Men hon konstaterar att det är tråkigt att behöva lämna sina vänner i Norrköping.

Hon berättar att kollegorna på Vrinnevisjukhuset har börjat förlika sig med varslet, men att det såklart sätter sina spår hos dem alla.

– Kollegorna är såklart ledsna och oroliga när de inte vet vad som händer, säger hon.

Vet du om fler kollegor fått liknande erbjudande med omplacering?

– Ja, det var många som fick erbjudandet om tjänst i Vadstena, men som inte tackade ja. Många har familj och partners i Norrköping. Jag har inte samma problem, konstaterar hon.

Hur tycker du att Region Östergötlands dialog med er kring varslet fungerat?

– Dialogen har varit bra. Det var lite oklart i början. Men det är många steg i processen som de ska gå igenom fram tills att man får en möjlighet till omplacering – eller blir varslad. 

Hon fortsätter:

– Det är så många människor involverade. Jag tycker de skött det hyfsat bra, konstaterar hon.

Hon berättar att den nya tjänsten i Vadstena är som underskötare/skötare på Rättspsyk. En roll hon ännu inte vet mycket om, men som hon tror kommer skilja sig en hel del mot jobbet på geriatriska akutvårdsavdelningen på Vrinnevi i Norrköping.

– På GAVA hjälper vi äldre personer över 75 år med blandade åkommor. Med målet att de ska komma hem igen med hjälp av hemtjänst eller korttidsboende.

Hon pausar.

– Det ska bli kul att få lära sig något nytt i Vadstena, säger hon eftertänksamt.

Under helgen som följde publicerade hon ett inlägg i Facebookgruppen: "Vadstena! För alla som bor, lever och verkar i denna stad", där hon sökte boende i Vadstena. Efter inlägget har hon goda förhoppningar att boendesituationen kommer att ordna upp sig inför flytten.

– Det är verkligen jättemånga som vill svarat och skickat meddelanden till mig. Folk är så hjälpsamma i Vadstena, säger hon.

Men hon vet ännu inte när det är aktuellt att flytta för att tillträda den nya tjänsten.

– Det är en dialog jag behöver ta med min chef, säger hon.

Ser du det här som en långsiktig lösning, eller kommer du söka annat jobb under tiden?

– Jag tänker att jag får se hur jag trivs. Känns det bra blir jag nog kvar i Vadstena, säger Ulrika Eriksson, framtida Vadstenabo.

Karta: Rättspsykiatriska regionkliniken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!